Jogerősen elítélték a taktaharkányi gyilkost

2013.01.29. 13:36

Kedden a Debreceni Ítélőtábla jogerősen életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte azt a férfit, aki 2010 tavaszán a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Taktaharkányban féltékenységből megölt egy fiatal lányt. A táblabíróság helybenhagyta az első fokon eljáró Miskolci Törvényszék emberölés miatt kiszabott ítéletét. A férfit legkorábban 33 év múlva lehet feltételesen szabadlábra helyezni.

Az akkor 28 éves vádlott 2004 áprilisában ismerkedett meg a 17 éves sértettel, de a lány néhány találkozás után határozottan elzárkózott a vádlottal való további kapcsolattartástól. A férfi ezt nem fogadta el, és éveken át követte, figyelte a sértettet. Amikor észlelte, hogy a lánynak barátja van, a vádlott egyre rosszabb állapotba került, 2008 és 2010 között pszichiátriai kezelés, illetve gondozás alatt állt.

A sértett és családtagjai is észrevették, hogy a vádlott figyeli a lányt. Többször kértek segítséget a rendőrségtől, de érdemi intézkedés nem történt. A vádlott már évekkel korábban azt mondta a sértett rokonainak, hogy megöli a lányt, ha az nem lehet az övé.

2010 áprilisában rá is szánta magát az aprólékosan megtervezett gyilkosságra. Egy reggel a munkába igyekvő sértettet követni kezdte, és a lány hiába menekült, a férfi egy tőrrel több helyen megszúrta. A sértett nem sokkal ezután meghalt.

A vádlott gondosan megtervezte a test elrejtését is: a temető melletti nádashoz vitte, és a lápos részen belelökte a vízbe, majd két nappal később egy használaton kívüli kútba dobta Taktaharkány határában. A sértett iratait, táskáját, a szállítása közben használt fóliát házuk hátsó udvarán elégette.

A nő holttestére húsz nappal később találtak rá, miután a vádlott a hazugságvizsgálaton megbukott, és megmutatta, hová rejtette az áldozatot. A sértett halálát a szúrások következtében kialakuló kivérzéses sokk okozta, de nem zárható ki a fulladás sem. A vádlott a cselekmény elkövetését beismerte, bár többször eltérően nyilatkozott, felelősségét kisebbíteni akarta. 2010 júniusában  részletes beismerő vallomást tett.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport