no

Nem mondott le Fekete György, pedig kérték

2013.01.29. 20:31 Módosítva: 2013.01.30. 08:01

A Magyar Művészeti Akadémia elnöksége keddi ülésén megtárgyalta az elnökségnek Fekete Györgyhöz intézett levelét, amelyben – a köztestületet övező fesztültségek feloldásaként – megfontolásra ajánlotta elnöki pozíciójából való visszavonulását.

Az Akadémia sajtóközleményében megemlíti, hogy a tagozatvezetők jelenlétében lezajlott tanácskozás során "az elnökség tagjai tudomásul vették, hogy az elnök a munka folyamatossága érdekében és a felmerült jogos kritikai észrevételeket figyelembe véve tovább vezeti az Akadémiát."

A Nol délután írta meg, hogy a kedd délutáni elnökségi ülésen Feketét arra kérik az elnökség tagjai  (Ács Margit, Dévényi Sándor, Jankovics Marcell és Sára Sándor), hogy adja át posztját. A lap úgy tudja, ha Fekete nem mond le, akkor közgyűlést hívnak össze, ahol a tagok meneszthetik az elnököt.

Fekete György nem adja fel, a tagok annál inkább

Az Index fenntartásokkal kezelte Fekete György lemondásának lehetőségét. Ahogy korábbi cikkünkben jeleztük, Fekete menesztéséről nem először röppentek fel hírek. Az Indexnek a decemberi közgyűlésen MMA-tagok beszéltek arról, hogy az egyre kínosabb megszólalásokkal jelentkező Fekete György a belső nyomásnak engedve itt lemond posztjáról. Ezzel szemben az elnök akkor a balliberális média támadásaiként interpretálta a kritikákat, és meg sem említette a visszalépés lehetőségét. A szervezet túlhatalma ellen tiltakozó művészek akcióját is elintézte annyival, hogy a napi politika motiválta őket.

Feketéhez közel álló tagoktól úgy tudjuk, a most 80 éves elnök közismert makacsságáról. Az MMA-ból kilépők közül többen azzal magyarázták távozásukat, hogy Fekete György kézivezérléssel működteti a szervezetet, a tagságot nem hogy nem kérdezi meg az esetleges döntésekről, hanem már csak kész tényekről értesülnek. Így volt ez a Műcsarnok megszerzésével kapcsolatban. Több kilépő művész mondta, hogy ha tudnak Fekete ezirányú terveiről, ellene szavaznak, ám a döntésig még csak nem is hallottak az ügyletről.

A másfél hónapja távozó Bukta Imre  képzőművész decemberben úgy nyilatkozott: sok tag remélte, hogy Fekete György lemond elnöki tisztségéről, vagy bizalmatlansági indítványt fogalmaznak meg ellene, és így távozik. A képzőművész szerint többen osztják a szervezetből a véleményét, miszerint az elnök nyilatkozatai és eszmeisége miatt „tarthatatlanná vált a helyzet az Akadémiában”.

Ahogy arról beszámoltunk, Fekete György megosztó nyilatkozata miatt egész sor művész lépett ki a Magyar Művészeti Akadémiából. Legutóbb múlt héten Szakonyi Károly Kossuth-díjas író távozott, ő is Fekete György egyszemélyi vezetése, kirekesztő nyilatkozatai miatt.

Az elnök az egyházak védelmében is korlátozta volna a művészi szabadságot, de elveitől saját egyháza, a reformátusok is elhatárolódtak.

Az MMA a teljes magyar művészetet képviselné

Az MMA-ban állandósuló botrányok jelzik, a kormány átgondolatlan döntést hozott azzal, hogy egy jobboldali elkötelezettségű baráti társaságra bízta a kultúra ügyét, pénzét, hatalmát pedig az alkotmányba foglalással garantálta.

Az MMA-t még 1992-ben alapította Makovecz Imre építész, aki a politikai életben azzal tette magát ismertté, hogy Orbán Viktort egyenesen kormányzóvá szerette volna kineveztetni. A jellemzően idős, jobbos művészeket tömörítő szervezetet húsz évvel később váratlanul a magyar kultúra legfőbb szervezetévé tette a Fidesz-kornány.

A tagok és a szervezet támogatási kötelezettségét az új alkotmányban rögzítették, megkapták a teljes Vigadót, amelyet direkt a számukra újítanak fel. Miközben a kulturális területen a kormány zárolt 2,4 milliárdot, az MMA 2013-ra 2,5 milliárdot kapott. Legnagyobb felháborodást mégis az váltotta ki, amikor kiderült, az MMA sajátos ízlését is rákényszerítheti a hazai kulturális életre: előírták, hogy a szervezet bevonásával kell áttekinteni a legjelentősebb hazai kulturális pénzosztó szervezet, az NKA működését. Az NKA kollégiumaiba tagokat delegálhatnak. Sőt, mivel Fekete Györgyöt felháborította a Mi a magyar? című kiállítás a Műcsarnokban, elérte, hogy az MMA alá sorolják az egész intézményt, és szervezete egyetértési jogot kapjon a programokba. A Műcsarnok amúgy jobboldali elkötelezettségű igazgatója, Gulyás Gábor be is adta a lemondását.

Fekete György diktatórikus vezetési stílusa miatt mindez azt jelentette, hogy az ő értékítélete érvényesül a kultúra szinte minden területén. Miközben a kulturális államtitkárság szerepe egyre csökken, L. Simon László államtitkárnak is Fekete Györggyel kell egyezkednie. Miközben Fekete nyíltan vállalja kirekesztő attitűdjét, hogy csak annak biztosít támogatási és kiállítási lehetőséget, aki nemzeti elkötelezettségű, nem támadja az egyházakat, és nem kritikus Magyarországgal. Egy nemzetközi visszhangot kavart megjegyzésében kétségbe vonta Konrád György író magyarságát.

Nyilatkozatai mellett Fekete György saját készítésű művészete is összefoglalja alapelveit.