Öltöztesse Ön halott szeretteit!

2013.01.29. 01:07
A gyászoló hozzátartozók pénzére is vigyázni próbálna az a halottakkal kapcsolatos jogszabálycsomag, amelynek előkészítésén hónapok óta dolgozik a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. Információink szerint felvetődött, hogy spórolni lehetne az elhunytak öltöztetésén, ha a rokonok maguk végeznék el ezt a feladatot. Egy boncmester szerint a lehetőség most is adott, de szinte senki sem él vele, és aki mégis megpróbálja, jó eséllyel feladja.

A tervezettnél lassabban megy a halottakkal és a temetkezéssel kapcsolatos jogszabályok újraírása. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium augusztus végén állt elő egy összesen bő hatvanoldalas salátatörvény-és rendelettervezettel a „halottakkal kapcsolatos eljárások” ügyében. Az észrevételeket szeptember közepéig várták, és a dokumentumok munkacímeiből látszott, hogy eredetileg 2012-es kihirdetéssel számoltak, de hónapok óta nem hallani a tervezetről.

A tervezett változások közül a legnagyobb visszhangja ősszel annak volt, hogy megnehezítenék a hozzátartozóknak halottaik hamvainak elvitelét. A tervezet rengeteg más részletszabályt is átalakítana, és a változások egy része azt célozná, hogy a gyászolók olcsóbban tudják elbúcsúztatni halottaikat. Erre lett volna jó például az, ha kötelezővé teszik a hozzátartozók tájékoztatását az összes hamvasztóüzem díjáról, a legolcsóbb és legközelebbi lehetőség kiemelésével.

Ennek az előírása benne volt az augusztusban nyilvánosságra hozott, véleményezhető tervben. Információink szerint azóta felvetődött egy másik elképzelés is a hozzátartozók spórolásának megkönnyítésére: az, hogy a rokonok, ha akarják, fizetett boncmesterek helyett maguk öltözethetnék a halottat.

Miért csúszik?

A KIM magyarázata szerint az egyeztetési folyamat azért húzódott el, mert „a temetkezéssel kapcsolatos kérdéskörök valamennyi állampolgárt érinthetnek”, és a szabályozás kialakításakor „nagy körültekintéssel kell lenni mind a kegyeleti, mind a szociális, mind a vagyoni viszonyokra is”. Az új felvetések hatásainak elemzése, a szabályozás kialakítása hosszabb időt igényel, tették hozzá.

Érdeklődésünkre a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) sajtóosztálya nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy lenne ilyen elképzelés. A tervezet közigazgatási egyeztetése lezárult, de az észrevételek, új felvetések feldolgozása és egyeztetése még tart, az előterjesztést a kormány még nem tárgyalta. Emiatt, arra hivatkozva, hogy döntéselőkészítő anyagokról van szó, a KIM egyelőre nem árulja el, milyen „új, innovatív” felvetések kerültek elő, csupán annyit közöltek, hogy több ilyen is van.

„A közigazgatási egyeztetéshez képest több változás is történt a temetkezésekkel kapcsolatos szabályozási javaslatban, azonban a fő koncepció nem változott, azaz a cél továbbra is az, hogy az állampolgárok terheit enyhítsük, és a kegyeleti jogaikat az érintettek könnyebben gyakorolhassák” – írta a minisztériumi sajtóosztály.

Hajfestés: 1500 forint


Egy átlagos koporsós temetés nagyjából 300 ezer forintos árához képest nem számít túl nagy tételnek az úgynevezett halottkezelés díja, ami nemcsak az öltözetést, hanem a mosdatást, borotválást is jelenti. A halottkezelés a kórházakban egészségügyi szolgáltatásnak számít, amelyet a boncmester végez.

Kórházanként változó, hogy mennyit kérnek a halottkezelésért. A már megszűnt Egészségbiztosítási Felügyelet 2010-es jelentésében 45 intézmény adatai alapján azt írta, hogy nagyon nagy szórást mutatnak a halottmosdatás és -öltöztetés térítési díjai. Akkor úgy volt, hogy 17 intézmény térítésmentesen biztosította ezeket a szolgáltatásokat, a többi 28-ban pedig 2500 és 16250 forint közt mozogtak a díjak.

A mai árakat a kórházak honlapjain lehet megtalálni. A ceglédi Toldy Ferenc kórház például egészen részletes tájékoztatót adott ki. Náluk összesen 16250 forintba kerül az elhunyt mosdatása, fertőtlenítése, borotválása, fésülése, a száj igazítása, bezárása, protézis behelyezése, a szemek lezárása, az arc hidratálása és a felöltöztetés. Kiegészítő szolgáltatásként lehet kérni például kozmetikázást vagy hajfestést 1500-1500 forintért, a körmök igazítása 1000 forintba kerül.

Háromból ketten feladták


Egy neve elhallgatását kérő, 25 éve a szakmában dolgozó boncmester az Indexnek azt mondta: most sem tiltja a törvény, hogy a gyászoló hozzátartozók maguk végezzék el ezeket a munkákat, de nagyon ritka, hogy valaki erre vállalkozik. Beszéltünk olyan, 10 éve boncmesterként dolgozó férfival, aki egyáltalán nem találkozott még ilyen hozzátartozói igénnyel.

Kollégája 25 éves pályafutása alatt mindössze három ilyen rokonnal találkozott. Ketten pénzt akartak így megtakarítani, a harmadik esetben érzelmi okról volt szó. A gyászoló férj mondta azt a boncmesternek, hogy nem szeretné, ha a feleségét meztelenül látná.

A háromból ketten feladták, és a harmadik esetben is borzasztó volt a végeredmény, a szoknyát nem tudta felhúzni az illető, a blúz is csak félig került rá az elhunytra, mesélte a szakember.

Borotvát hozni kell


Ha a hozzátartozó akar dolgozni a halottal, akkor a szükséges eszközöket, például a borotvapengét vagy a tusfürdőt neki kell hoznia. A boncmester eszközei az ő saját tulajdonában vannak, a kórház időpontegyeztetés után csak a helyszínt biztosítja. A hozzátartozói vállalkozásnak egy akadálya lehet: a felboncolt holttest potenciálisan fertőzőnek tekintendő. A boncmester szerint ezért ilyenkor néhány kollégája nem szokta a rokont odaengedni az elhunythoz, de nála például ez sem kizáró ok. Csupán ilyenkor aláirat egy nyilatkozatot a hozzátartozóval arról, hogy tudomásul veszi a fertőzésveszélyt, és saját felelősségre cselekszik.

Abban a kórházban, ahol a 25 éves tapasztalattal bíró boncmester dolgozik, 7500 forintot kérnek el az alap kegyeleti teendőkért, a mosdatásért, öltöztetésért, borotválásáért. 16 000 forint a teljes körű szolgáltatás díja, ebben már minden benne van, amit külön lehet kérni: például samponos hajmosás, befestés, szárítás is. A boncmester szerint egyáltalán nem jellemző, hogy a gyászolók ezen akarnának spórolni, az emberek 99 százaléka a drágább, teljes körű szolgáltatást kéri. Szerinte éppen az jelent problémát, hogy ha valaki nem kórházban hal meg, a rokonok sokszor nem tudják, hogy ki lehet hívni a boncmestert.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport