Nem tárgyal a nőkkel a kormány

2013.01.29. 20:21

A minisztérium épülete előtt várják majd szerda délelőtt nőszervezetek, hogy kiderüljön, mi is szerepel a családon belüli erőszakkal foglalkozó kormányzati munkacsoport tervezetében. A civilek hiába kértek meghívást a bizottság - híreik szerint utolsó - ülésére, arra nem kaptak meghívást.

Az előzményekhez hozzátartozik, hogy a kodifikációs bizottság együttműködött egy szeptemberben létrejött civil munkacsoporttal. Ebből azonban a területen legrébben működő és legtöbb tapasztalattal rendelkező nőszervezetek – a NANE Egyesület, Patent Egyesület, MONA Alapítvány és a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetsége –  januárban kilépett.

"A Civil Munkacsoportba a nők elleni erőszak, családon belüli erőszak témájában évtizedek alatt gyűjtött szakmai tapasztalatainkat hoztuk, a munkacsoport működése során ezt képviseltük. A szakmai szempontjainkat azonban nem tudtuk érvényre juttatni. A munkacsoport működését többször antidemokratikusnak találtuk, és többszöri kérésünk ellenére sem láttuk, hogy ez változott volna. A kormányzat számára a munkacsoport által megküldött anyagok több esetben nem konszenzus eredményei voltak. A javaslataink közül önkényes válogatás alapján egyes elemek bekerültek, számos azonban nem került be a munkacsoport anyagaiba, ugyanakkor azok elvetésére szakmai érveket nem kaptunk. A munkát koordináló minisztériumnak küldött anyagokban több esetben olyan tartalmak is benne maradtak, melyekkel kapcsolatban többször jeleztük komoly ellenvetéseinket. A legutóbbi alkalommal már bármilyen egyeztetés nélkül küldtek a munkacsoport nevében dokumentumot a minisztériumba" – indokolták lépésüket a civilek.

Spronz Júlia, a Patent szóvivője az Indexnek elmondta, hivatalos tájékoztatást nem kaptak, de Balog Zoltán miniszter már tett olyan nyilatkozatot, hogy a tervezet készen van, emellett úgy tudják, a szerdai lesz a kormányzati kodifikációs bizottság utolsó ülése. Ezen szerettek volna résztvenni, és bár korábban erre volt is lehetőségük – a civil munkacsoport képviselőjétől függetlenül, így saját álláspontjukat tudták megjeleníteni – most hiába kértek, nem kaptak meghívót. A minisztérium szerint majd a tervezet nyilvánosságra hozatalát követő társadalmi egyeztetésen várják a véleményüket.

Spronz szerint az általuk ismert utolsó, a kodifikációs bizottság novemberi ülésén tárgyalt tervezet bár tartalmazott támogatható pontokat, nem egy elfogadható alternatíva, a civilek már akkor élesen kritizálták.