Hadat üzennek az Alkotmánybíróságnak

2013.01.30. 08:28 Módosítva: 2013.01.30. 09:01

Újabb drasztikus módszerrel korlátozná az Alkotmánybíróság mozgásterét a kormány, válaszul arra, hogy a testület az elmúlt hetekben több, a kormánypártok számára fontos törvényt megsemmisített – értesült az Origo több, egymástól független kormánypárti forrásból. A korlátozást a tavaszi ülésszakon elfogadandó alaptörvénymódosítás-csomagba építenék be.

Erre az Alkotmánybíróság tavaly decemberi döntése miatt van szükség, amellyel megsemmisítették az alaptörvény átmeneti rendelkezéseit. A Fidesz frakcióvezetője rögtön a bejelentés után közölte, hogy az alaptörvénybe építik majd a formai okból megsemmisített részeket. Ezeket azonban az Origo információi szerint egy új, az AB-re vonatkozó bekezdéssel is kiegészítenék, amelynek értelmében az AB jövőbeni döntéseinél nem hivatkozhatna az elmúlt húsz év alkotmánybírósági gyakorlatára, hanem kizárólag a 2012 januárjában hatályba lépett alaptörvényt vehetné alapul a döntéseihez.

A testülethez  2010 szeptemberében csatlakozott öt új, Fidesz által delegált alkotmánybíró – Balsai István, Szalay Péter, Szívós Mária, Dienes-Oehm Egon és Pokol Béla – egyes AB-döntésekhez fűzött különvéleményeiben már több alkalommal is hivatkozott rá, hogy a testület nem dönthetett volna a korábbi ítélkezési gyakorlat alapján. Az elvet mindannyiuk közül Pokol Béla képviseli a leghatározottabban, írja a lap.