Folytatódik a kora tavasz

2013.01.30. 15:53 Módosítva: 2013.01.30. 15:53
Csütörtökön folytatódik a kora tavaszt idéző időjárás, 6-12 fok lesz, sokfelé esik majd, és a szél is fújhat.

Szerdán a Dunántúlon többfelé csökken a felhőzet, délután elsősorban keleten, éjszaka többfelé várható eső, zápor. Az éjszaka második felétől északnyugat felől csökken a felhőzet. Megerősödik a délnyugati szél, majd éjszaka a szél északnyugatira fordul és többfelé viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0, +5 fok között alakul.

Csütörtökön délelőtt napos lesz az idő, délutántól azonban felhősödés kezdődik. Kezdetben északkeleten, estétől északon zápor is kialakulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön a kellemes 6-12 fok között lesz.

Hogy miért történik mindez? Markáns ciklonok!

Aki többet akarna tudni:  Kontinensünk északnyugati részén markáns ciklon örvénylik. Emiatt Európa nagy részén erősen felhős vagy borult az ég, és többfelé esik az eső, záporeső. Ugyanakkor Dél-Európa fölött anticiklon alakítja az időjárást. A hajnali pára és köd feloszlása után változóan felhős az ég, többé-kevésbé napos az idő, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés.

Szárazföldünk keleti területein továbbra is hideg van, napközben is mindössze 0, -7 fokot mérnek. Ezzel szemben szárazföldünk más vidékein az ilyenkor megszokottnál több fokkal melegebb van, a kora délutáni órákra általában 6, 16 fok közé melegszik fel a levegő, sőt Spanyolország déli részén 18, 20 fokot is mérnek. Csütörtök estig a Kárpát-medence térsége fölött több front is átvonul, változékony, enyhe időre számíthatunk.