Nem akarják átadni az államnak az 1,2 milliárdos rendelőt

2013.01.30. 16:12
Szentendre polgármesterénél lobbiznak a város orvosai, hogy ne adja át a közelmúltban felújított és újranyitott járóbetegközpontot állami tulajdonba. A város az eredetileg tervezett 77 milliós önrész tizenhatszorosát, 1,2 milliárd forintot költött az épületre.

Szentendre egészségügyi dolgozói közös levélben fordultak Dietz Ferenc fideszes polgármesterhez, hogy megvédjék az államosítástól a városközpontban álló felújított rendelőt. Az orvosok aláírásgyűjtést is kezdenek, annak érdekében, hogy az intézmény maradjon az önkormányzat kezelésében.

A Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület honlapján nyilvánosságra hozott írás szerint a rendelő megnyitásával Szentendre és térsége végre az egészségügyi ellátásban elérte azt a szintet, amely európainak nevezhető.

Az orvosok belátják ugyan, hogy ellátásszervezés szempontjából logikus lépés az államosított önálló szakrendelők és a kórházak összekapcsolása, úgy, hogy megszüntetik a rendelők önálló működését. „Az átadott járóbeteg intézmények kórházakhoz integrálása azonban évtizedes tapasztalat szerint azok háttérbeszorítását jelenti a kórház javára”, és azt, hogy működtetésüket maradékelvre állítják, ezért Szentendre esetében „a jelenlegi, átlagon felüli szintről visszalépés várható átadás esetén”.

Az orvosok szerint a szentendrei központ nem veszteséges, működéséhez nem igényel önkormányzati támogatást sem.

A levél arra is céloz, hogy az önkormányzat korábban viszont nagy áldozatot hozott annak érdekében, hogy átépítsék és renoválják a rendelőt. A rendelőintézet felújításához a város összesen 1,2 milliárd forinttal járult hozzá. Az összeg az eredetileg tervezett 77 millió forint tizenhatszorosára emelkedett.