Nem kell többé arzénos vizet inni Jásziványban

2013.01.30. 06:56

Európai uniós támogatással megvalósult műszaki fejlesztés révén az EU által meghatározott határérték alá sikerült szorítani az ivóvíz arzéntartalmát Jásziványban, így elkerülték, hogy lajtos kocsival kelljen hordaniuk az ivóvizet a megszabott határidő letelte után – közölte Tari András, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei település független polgármestere.

A 410 lakosú faluban az elmúlt években folyamatosan a határérték közelében volt a kútvíz arzéntartalma. A megfelelő tisztítóberendezések és a szükséges technológia beszerzésére, valamint a műszaki fejlesztések megvalósítására 13,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a település az EU-tól. Az összegből a vízműtelepen új szűrőberendezéseket szereltek be, és helyenként a szűrőbetétek cseréjét is elvégezték. Az azóta elvégzett újabb vízvizsgálatok rendkívül jó eredményt mutattak – jelezte a polgármester.

Sok helyen mérgezett az ivóvíz

Magyarország több mint háromszáz településén több mint 800 ezer ember iszik, főz és öntöz a megengedett határértéknél magasabb arzéntartalmú csapvízzel, és közel 550 településen vannak egyéb minőségi kifogások, amiknek egészségkárosító hatása lehet.

Az arzénos víz azért probléma, mert ennek a hosszú távú fogyasztása növelheti bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát. Az érintettek közel nyolcvan százaléka nem is tud a problémáról, derítette ki a Vöröskereszt és BWT tavaly nyáron készített online felmérése.