Slaggal csenték a gázt Encsencsen

2013.01.30. 17:02

A TIGÁZ szakembereinek a rendőrség segítségét kellett kérnie ahhoz, hogy megszüntethessenek egy életveszélyesen kialakított gázlopást Encsencsen, írta szerdai közleményében a Tigáz Zrt.

A mérőtől egy házilagosan kiépített csatlakozással, gumislagon keresztül vezették be a méretlen földgázt az ingatlanra. A meg nem nevezett fogyasztó a Tigáz szerint mindenáron el akarta kerülni az ellenőrzést, ezért a szolgáltató rendőri segítséget kért, amikor a szabálytalankodó szinte percek alatt igyekezett megszüntetni és eltüntetni a bizonyítékul szolgáló rendszert, vagyis a slagot.

A kertek alatt, a szomszédból lopózott a saját ingatlanára, ahol egy késsel akarta elvágni a tömlőt, majd visszahúzni az ablakon – annak ellenére, hogy a rendőrség által is rögzített bizonyítékok egyértelműek voltak: az egyik árulkodó jel egy meleg kályha volt a slag másik oldalán.

A szolgáltató leszerelte a gázmérőt és nyomásszabályzót, megtette a rendőrségi feljelentést, a rendszer megbontásáért törvény szerint kiszabható kötbért pedig kiszámlázta.

A cég szerint csak tavaly 70 millió köbméter gázt loptak el, ami két velencei-tónyi gázmennyiséget jelent, 9 milliárd forint értékben. A gázlopások fele a mérő számlálójának visszapörgetésével, a plomba megsértésével, 15%-a mágnesezéssel, a maradék pedig a mért rendszer megkerülésével történik.