Gyula
8 °C
21 °C

Indul a kapcsolati erőszak elleni harc

2013.01.30. 15:13

Az emberierőforrás-miniszter szerint a kapcsolaton belüli erőszakot szigorúbban kell büntetni, mint a két idegen közötti bántalmazást. Balog Zoltán elmondta: néhány további egyeztetés után a kormány elé vihetik a törvényjavaslatot, amelyet ezután az Országgyűlés tárgyal meg.

A civilek képviselőivel egyeztetés alatt álló törvényjavaslat célja, hogy olyan emberek életét védje meg, akik erre nem képesek „abban a viszonyban, ami számukra a legfontosabb, a házastársukkal, hozzátartozóikkal való viszonyban”. Ez vonatkozhat bántalmazott nőkre, gyermekekre, idősekre egyaránt – mondta.

Eljutottak az alapszöveg megfogalmazásáig, de van még néhány sarkalatos pont, amelyet meg kell vitatniuk. Ide tartozik a lelki sérelem bizonyíthatósága és a kapcsolat megszűnése utáni erőszak kérdése.

Elmondta, arról is tárgyalni kell még, hogy a kapcsolaton belüli erőszak szankcionálására induló peres eljárásokat közindítvánnyal is el lehet-e majd indítani vagy csak magánindítvánnyal.

A civileket képviselő Halász Pálma emlékeztetett arra, hogy korábban alulról jövő népi kezdeményezéssel több mint ötvenezer aláírást gyűjtöttek össze két hónap alatt. Így az Országgyűlést arra kötelezték, hogy három hónapon belül érdemben tárgyalja a családon belüli erőszak ügyét. Ezt a kérdést jelenleg a társadalom tabuként kezeli, holott lassan nincs olyan ember az országban, aki ebben a témában érintetlen – mondta.