Időben leadták vagyonnyilatkozatukat a képviselők

2013.01.31. 21:03 Módosítva: 2013.01.31. 21:10
Valamennyi országgyűlési képviselő és állami tisztségviselő időben leadta saját és hozzátartozói vagyonnyilatkozatát a csütörtöki határidőig – közölte Rubovszky György, az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke.

A testület vezetője közleményében hangsúlyozta, hogy a vagyonnyilatkozatok péntektől válnak elérhetővé a parlament honlapján a képviselők, tisztségviselők nevére klikkelve.

Rubovszky György emlékeztetett arra, hogy az országgyűlési képviselők mellett vagyonnyilatkozatot kell leadnia – szintén a hozzátartozókéval közösen – az Állami Számvevőszék elnökének, alelnökének, a legfőbb ügyésznek és helyetteseinek, valamint háromévente, azaz legközelebb 2015-ben az Országos Bírósági Hivatal elnökének és a Kúria elnökének.

Ilyen kötelezettsége van a Magyar Nemzeti Bank elnökének, alelnökeinek, a Monetáris Tanács többi tagjának, valamint a felügyelőbizottság elnökének és tagjainak, a Gazdasági Versenyhivatal elnökének, elnökhelyetteseinek és a Versenytanács tagjainak, a Közbeszerzési Tanács elnökének, alelnökének és tagjainak, továbbá a Médiatanács elnökének és tagjainak is.

Az Országgyűlésről szóló törvény alapján a képviselők minden évben, a január 1-jétől számított harminc napon belül kötelesek az Országgyűlés elnökénél a törvény melléklete szerinti vagyon-, jövedelem- és gazdasági érdekeltségi nyilatkozatot tenni a 2012. december 31-ei vagyoni állapotnak megfelelően. A vagyonnyilatkozat elmulasztása, illetve határidőn túli leadása esetén a képviselő – annak benyújtásáig – javadalmazásban nem részesülhet, képviselői jogait nem gyakorolhatja.

Kizárólag a képviselők és a tisztségviselők saját vagyonnyilatkozata publikus, a hozzátartozók által leadott dokumentumokat nem hozzák nyilvánosságra.