Orbán Viktor személyesen ígért megoldást a Képzőművészetinek

2013.01.31. 13:17 Módosítva: 2013.01.31. 17:42
Lázár János tíz nappal a Képzőművészeti egyetem rektorának segítséget kérő levele után, ma délelőtt váratlanul tárgyalásra hívta a vezetőt. Lázár János lapunknak elmondta, hogy miért nem az illetékes minisztérium ígért megoldást a 300 milliós elvonással sújtott egyetem kritikus helyzetére. Maga Orbán Viktor ígérte meg, hogy rendezni fogják az ügyet. A Corvinus ügyét nem oldják meg ilyen könnyedén.

Mégsem vonnak el 300 millió forintot a Képzőművészeti egyetemtől, jelentette be csütörtök délben a rektor a diákjainak és az oktatóknak. Cikkünk megjelenése után Lázár János titkársága kereste meg Kőnig Frigyes rektort, hogy fáradjon be hozzá megtárgyalni a kialakult helyzetet.

A találkozó eredményeképpen visszaállították az egyetem 2012-es költségvetését. A rektor az Indexnek elmondta, hogy Lázárnál azzal érvelt: egyetemük már korábban is stabilan, kiegyensúlyozott pénzügyi mutatókkal működött. „Decemberig nem volt kifizetetlen számlánk, a működésünket már korábban racionalizáltuk.” Az egyik ilyen lépés volt az, hogy előnyben részesítették a nyugdíjas tanárok alkalmazását, ebben az esetben a járulékokat ugyanis nem az egyetem fizeti.

Kőnig szerint a kormány talán olyan céllal határozta meg az egyetem tavalyi költségvetésének 38 százalékát jelentő elvonást, hogy ezzel takarékoskodásra szorítja intézményüket. Lázár véleménye szerint azonban belátta, hogy már nem tudnak tovább takarékoskodni, a következő lépés a „lassú vagy gyors halál.”

Maga Orbán Viktor segített

Kérdésünkre, hogy miért Lázár János döntött az ügyben, mikor az ő tárcájának nincs köze az egyetemhez, a rektor nem tudott válaszolni. Az oktatási intézmények fenntartója a Balog Zoltán vezette EMMI, nem pedig a Miniszterelnökség, amelynek államtitkára Lázár János. Az egyetem korábban levelek egész sorában kérte a kormány segítségét, és az EMMI mellett Lázár is a címzettek közt volt.

Lázár János lapunknak elmondta, hogy a rektor 22-i levelének kézhezvétele után megkereste Orbán Viktort, aki azt mondta neki: "A képzőművészeti egyetemnek minden támogatást meg kell kapnia, hogy folytatni tudja a munkát. A művészeti képzés zavartalanságát biztosítani kell, mert ez fontos ügy."

A Miniszterelnökség államtitkára megemlítette, hogy a Moholy Nagy Művészeti Egyetem hasonló problémáit is rendezni fogják. Ott a rektor Orbán Viktornak írt az egyetem fejlesztési terveinek néhány százmillió forintos támogatását kérve.

Lázár szerint a művészeti képzés kiemelten fontos a kormánynak, de nem csak emiatt döntöttek a helyzet gyors megoldásáról, hanem azért is, mert néhány százmilliós tételekről van szó. "Ezek kis egyetemek, ahol kis segítséggel is nagy dolgokat lehet elérni."

"Nem hatáskört akartunk átvenni az illetékes minisztériumtól" - válaszolt az államtitkár azon kérdésünkre, hogy miért nem Balog Zoltán tárcája tárgyalt az ügyben. "Főszabály, hogyha valaki a miniszerelnök úrnak vagy nekem ír, és találkozót kér, akkor azt fogadjuk is."

Kérdésünkre, hogy a Corvinus egyetem ügyeit is ilyen gyorsan megoldják-e, Lázár elmondta: A nagy egyetemeknek milliárdos problémáik vannak. A Corvinuson 15-20 milliárdos hiány, és hasonló mértékű fejlesztési hiány van. Ezekről Balog Zoltán EMMI-miniszter személyesen tárgyal az egyetemmel.

Az EMMI trükközésre bíztatta az egyetemet

Birtokunkba került az a levél, amiben az illetékes minisztérium, az EMMI helyettes államtitkára bizarr megoldási javaslatát osztja meg az egyetem rektorával. Dr. Maruzsa Zoltán azt tanácsolta a vezetésnek, hogy vegyenek fel minél több elsőévest, többet, mint amennyit amúgy terveztek, és az utánuk kapható állami fejkvótából működtessék az egyetemet.

Az aktuális felsőoktatási szabályok szerint "az elsőéves hallgatók felvételének immár keretszámok nem képezik akadályát,. csupán a minimális ponthatár elérése, továbbá a felsőoktatási intézmények kapacitása szabhat gátat a sikeres felvételinek - szól a levél. - A 2013-as általános felvételi eljárás lezárását követően a létszámnövekedésből fakadó képzési többletköltséget (magyar állami ösztöndíj), annak pontos összege ismeretében a központi költségvetés biztosítja."

Kőnig Frigyes a sajátos megoldási javaslatról annyit mondott: "Amit az EMMI javasol, ellentétes a felsőoktatás reformjával. Ez álmegoldás, miközben valódi, szakmai megoldásra lenne szükség. A hallgatók tömeges felvétele az oktatás színvonalának csökkenését vonná maga után."

A diákok hétfőn döntenek

A kialakult helyzetről a diákok is tanácskoztak, és a váratlan megoldási javaslat hírére közölték: egyelőre elállnak a tervezett demonstrációtól. Ugyanakkor a hétfői tanácskozáson döntik el bázisdemokratikus alapon, hogy miként reagálnak a kialakult helyzetre.

"Az MKE HÖK és a Hallgatói Válságstáb üdvözli a kormány azon belátását, hogy hosszú hallgatás után pillanatnyi megoldást nyújt a csőd közelébe került Magyar Képzőművészeti Egyetemnek. -írták közleményükben.  - Ugyanakkor nem látjuk biztosítottnak az egyetem hosszú távú finanszírozását. Elfogadhatatlannak tartjuk a művészeti oktatás – úgy az MKE, mint a többi művészeti egyetem - folyamatos bizonytalanságban és kiszolgáltatottságban tartását. Ennek értelmében továbbra is szükségesnek látjuk, hogy február 4-én megtartsuk az Egyetemi Fórumot."

A diákok hétfőn 11 óra után gyúlnek össze a Képzőművészeti egyetemen.

A kormány eddig hallgatott

Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a kormány extrém megszorításai miatt az egyetem vezetősége bejelentette, hogy a hétfői félévkezdetkor súlyos nehézségekbe ütközhet a tanítás. Mivel az egyetem az új költségvetésből nem fogja tudni fizetni a közüzemi díjakat, és a tanárok fizetését sem, előfordulhat, hogy nem tudják folytatni a tanítást.