Rohammunkában készülnek az új tankönyvek

2013.01.31. 13:16 Módosítva: 2013.01.31. 14:20

Az oktatási reform nagyon szűk határidőket hozott, és bizonytalan helyzetet teremtett a tankönyvpiacon, még jogszabályok is hiányoznak az idei tankönyvellátás teljesítéséhez, derült ki a Nemzeti Tankönyvkiadó sajtótájékoztatóján. "Rajtunk nem fog múlni, hogy szeptemberre lesznek-e tankönyvek az iskolákban"", mondta Kiss János Tamás, a kiadó vezérigazgatója. A tankönyvpiac 30 százalékát lefedő cég a szorító határidők ellenére elkészítette az új kerettanterveknek megfelelő könyveket  az 1., az 5. és a 9. osztályoknak - itt vezetik be ugyanis felmenő rendszerben az új tantervet.

Az új kerettantervek csak december 21-én jelentek meg. Ezek alapján kellett újraszerkeszteni, egyes esetekben újraírni a tankönyveket. Míg korábban egy új tankönyv fejlesztése 1,5-2 évet vett igénybe, most a könyvek átdolgozására mindössze egy hónap jutott.

Új neve lesz a Tankönyvkiadónak

Február 1-jétől nevet változtat a Nemzeti Tankönyvkiadó. Az vállalat új neve Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó lesz. A változtatást egy jogszabály  írja elő, a jövőben  ugyanis a "nemzeti" és "állami" nevet nem használhatják azok a cégek, amelyek nincsenek tartós állami tulajdonban. A Nemzeti Tankönyvkiadó Zrt. többségi tulajdonosa 2006 óta a Sanoma Learning csoporthoz tartozó NTK Oktatási Holding Zrt. 2007-ben a parlament törölte a tartósan állami tulajdonban maradó vagyonelemek sorából a Nemzeti Tankönyvkiadó Zrt. kisebbségi tulajdonrészét.

A könyvek egy részén csak kisebb módosításokat kellett végrehajtani, de az is előfordult, hogy teljesen át kellett szerkeszteni egy kiadványt. Az idegen nyelvi tankönyveken lényegében nem kellett változtatni, a matematika vagy a magyar nyelvtan tankönyveken csak kisebb módosításokra volt szükség, de az irodalom és a történelem könyvek jelentős átdolgozásra szorultak az új nemzeti alaptanterv, és az ez alapján készült kerettantervek miatt.

A könyvek jóváhagyására eddig három hónap volt, az Oktatási Hivatalnak azonban most egy hónap alatt, február végéig kellene minősíteni az összes új tankönyvet. Ez alapján kell elkészülnie a teljes tankönyvjegyzéknek, hogy az iskolák  március végéig  kiválaszthassák, melyik könyvből akarnak majd tanítani. A megrendeléseket június 15-ig lehet még pontosítani, amelyeket a Könyvtárellátó tíz nap alatt összesít. A kiadók így csak június végén tudhatják meg, hány könyvet kell kinyomtatniuk és legyártaniuk augusztus közepéig.

Kiss János Tamás szerint nem lehetetlen, hogy az iskolákba időben odaérnek a könyvek szeptemberre. A kiadó ezért mindent megtesz , de ehhez a többi szereplőnek is nagyon pontosan és határidőre kell majd dolgoznia. Kiss János Tamás szerint jelentős csúszások lehetnek, ha a tankönyvek jóváhagyási folyamatát az Oktatási Hivatal nem tudja felére rövidíteni, és az új terjesztési rendszer is okozhat problémákat.

A bizonytalanságot növeli, hogy csak február közepére készül el az új tankönyvvé nyilvánítási rendelet. A kiadó ezért a még most hatályos rendelet alapján készítette el az új kiadványokat, és bízik abban, hogy az új szabályozás miatt nem kell újrakezdeni a minősítési eljárásokat.

A Nemzeti Tankönyvkiadó vezetője az új terjesztési rendszerben három problémát lát. Az már tudható, hogy a korábbi 12-17 százalékos terjesztési árrések a tervezet szerint magasabbak lehetnek, de azt nem, hogy mennyivel. Ez a tankönyvek árát ugyan nem érinti, de a kalkulációkat nehezíti. Eddig 2 százalék volt a terjesztő kvázi profitja, az árrés megemelésének mértéke tehát nem lesz mindegy, figyelembe véve a 17 milliárd forintos tankönyvforgalmat.

A kiadók valószínűleg azt sem fogják tudni, hogy könyveiket melyik iskolák rendelték meg. Emiatt nehézkes lehet a könyvek visszavétele és a hiányok pótlása. Az sem tudható még, hogy a kiadók a megrendelt könyveik után mikor kapják meg a pénzt.