Hedvig
4 °C
15 °C
15 835 szavazat
23 588 szavazat

Terroristának minősítenék a kábeltolvajokat

2013.01.31. 07:35 Módosítva: 2013.01.31. 07:35

Legyen terrorista bűncselekmény a fémtolvajlás legveszélyesebb fajtája, azaz a közüzemi kábellopás, egyebek mellett ezt kezdeményezi a Fidesz jövő heti parlamenti frakcióülésén Boldog István országgyűlési képviselő, számol be róla a Magyar Nemzet.

Boldog István a lapnak azt mondta, hogy már az új büntető törvénykönyv (Btk.) elfogadásakor is javasolta a szigorítást, de akkor csak kevesen támogatták. A képviselő úgy vélekedett, hogy a közüzemet, azaz emberek életét veszélyeztető bűncselekményeknél évtizedes börtönbüntetéseket kellene kiszabni. Ha pedig valaki csak egy vödröt visz el egy udvarról, azt is legalább 3-4 évre be kellene zárni, akárcsak az orgazda fémfelvásárlókat. Tanulmányoztam Szent László törvényeit, hasznosak, mondta.

Zsolnai József (Fidesz–KDNP), a Fővárosi Közgyűlés közbiztonsági tanácsnoka azt mondta, ők is szeretnék a Btk. szigorítását, továbbá kezdeményezik, hogy az eddig két helyre, a rendőrséghez és a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) telepített nyomozati jogkör egy kézbe kerüljön.

A Fidesz minden közbiztonság-javító lépést támogat, a kérdés kiemelt téma lesz a jövő heti parlamenti frakcióülésen, mondta a lapnak Kocsis Máté, a kormánypárt kommunikációs igazgatója.