Iskolákból rekvirál bútort a KIK

2013.02.01. 11:21
Infrastruktúra nélkül, üres irodákban kezdték meg működésüket a Klebelsberg Iskolafenntartó Központ tankerületi irodái. De találtak megoldást az áldatlan állapotokra, az alárendeltségükbe tartozó iskolákból hoznak el ezt-azt. A tanárok rekvirálásnak érzik, hogy elveszik legjobb bútoraikat és számítógépeiket. A központ szerint csak kölcsön veszik a berendezéseket.

Érdekesen zajlik a tankerületi hivatalok elhelyezése, írtuk két napja a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KIK) körüli visszásságokról szóló cikkünkben. „Előfordul, hogy a KIK tankerületi hivatalát egy iskolában helyezik el. Van olyan intézmény, amelyben emiatt a tanároknak le kellett mondaniuk egy általuk használt teremről, illetve egy szertárt is meg kellett szüntetniük. Előfordul, hogy a hivatal működéséhez szükséges bútorokat és más felszereléseket is az intézményektől »gyűjtik be«” – írta a Hálozat a Tanszabadság a weboldalán.

Ilyen visszásságra figyeltek fel Nyíregyházán is. Az FN24.hu beszámolója szerint több nyíregyházi szakközépiskolában is bútorokat, számítógépeket válogatott magának a KIK helyi irodája berendezéséhez. "Csak az újabb, szebb darabokat teszik szállító járműre" - írja a lap. A beszámoló szerint a tanárok rekvirálásnak tartják a történteket, bár a KIK szerint csak kölcsönbe kérik a holmit.

Az esetről nevük elhallgatását kérő pedagógusok nyilatkoztak. Elmondásuk szerint az egyik nyíregyházi iskolában azt az irodát pakolták ki, ahol az iskola pénztára is működött. Ez volt az, amelyiket nemrég bútoroztak újra. A szőnyegeket, asztalokat, székeket, szekrényeket is elvitték, csak a függönyt hagyták meg. Egy másik iskolából számítógépeket, monitorokat kértek.

De nemcsak felszerelése nincs a KIK-nek, még személyzetet is az iskoláktól "kölcsönöznek". Például a takarítókat, amivel az a baj, hogy amíg a KIK irodáját takarítják, addig az iskolában nincs, aki rendet rakjon.

A KIK nyíregyházi vezetője, Kőhegyi Edit a jövő hétre ígért választ az FN24 kérdéseire.