Önmaga árnyéka lesz az időjárás

2013.02.01. 13:18

A hét végére jelentősen elromlik az időjárás, ugyanis egy, a Földközi-tenger középső medencéje fölött kialakuló mediterrán ciklon áramlási rendszerében nagy nedvességtartalmú, szombaton még enyhe, majd vasárnap már hideg levegő áramlik fölénk, írja Cséki Gergő, az Időkép meteorológusa.

Péntek estétől fokozatosan egyre több felhő sodródik hazánk fölé, az északnyugati, északi tájakon már kisebb eső is kialakulhat, miközben a délire forduló szél ismét egyre több helyen megélénkül, éjjeltől előbb a Kisalföldön, majd az Alföld nagy részén is megerősödik.

Szombaton már országszerte borongós reggelre ébredhetünk, sokfelé kell esőre, záporokra készülni, és napközben is marad a szürke idő, több helyen hullhat jelentős mennyiségű csapadék. Még marad az enyhe idő, főként a déli megyékben a hosszabb csapadékszünetek idején akár 13-14 fok is lehet, északabbra ennél jóval hűvösebb időre van kilátás.

A szél délutántól a Dunántúlon már északnyugatira, északira fordul, mellyel megkezdődik a hidegebb levegő beáramlása Magyarország területére, így estefelé északnyugaton már havas esőre, havazásra vált a halmazállapot, miközben a szelet egyre többfelé viharos lökések kísérhetik.

Vasárnapra virradóra a hideg levegő fokozatosan eléri keleti területeinket is, így reggel már errefelé is egyre inkább havas esőre, havazásra ébredhetünk, miközben nyugaton, északnyugaton már szűnni kezd a csapadék. Napközben elsősorban a Dunától keletre várható egyre inkább havazás, jelentősebb hótakaró inkább csak a magasabban fekvő területeken alakulhat ki, síkvidéken elsősorban átmeneti hóréteg képződhet.

A Dunántúlon továbbra is tombolni fog a szél, emellett a Dunától keletre is számítani kell élénk, erős széllökésekre. Jelentősen lehűl a levegő, napközben is a kevéssel fagypont fölötti hőmérséklet lesz a jellemző.