Gyöngyi
4 °C
14 °C

Állatkerti medve: már nem tart sokáig a tél

2013.02.02. 11:45 Módosítva: 2013.02.02. 15:24

A népi hagyomány szerint nem tart már sokáig a tél, ugyanis nem látta meg az árnyékát a borús, esős időben a barlangjából előbújó két medve, Vali és Defoe szombaton a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

Február másodikán különleges jelentősége van a medvék barlangból való előjövetelének, ennek a napnak az időjárása alapján a népi hagyomány szerint következtetni lehet a tél hosszára. Ha tiszta, napsütéses idő van, a medve meglátja az árnyékát: ettől megijed és visszabújik a barlangjába, így hosszú télre lehet még számítani. Ha azonban az idő borult, és árnyékot nem lehet látni, a zimankó már nem tart sokáig. A "medveárnyék-észlelés hivatalos eredményét" Dunkel Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke jelentette be.

Vitatható, hogy a medvék mennyire tekinthetők megbízható időjósnak, ugyanakkor több meteorológus azon a véleményen van, hogy a hosszú távú előrejelzések - a légköri folyamatok számos véletlenszerű, kiszámíthatatlan eleme miatt - eleve olyan nagy bizonytalansággal bírnak, hogy ennyi erővel akár a medvék árnyékát is figyelhetjük. A népi meteorológia általában egy-egy jeles nap időjárása alapján következtet egy hosszabb időszakra, és ezek a napok gyakran a keresztény hagyományokkal is összefüggnek: február 2. a katolikus naptárban Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe.

Macik

A budapesti állatkertben a medveles kapcsán az egész hétvége a macik jegyében telik: játszóházzal, mézkóstolóval, látványetetésekkel és különleges állatbemutatóval várják a látogatókat, valamint a fesztivál ideje alatt a 14 év alatti, brummogva érkező gyerekek díjmentesen léphetnek be az intézménybe. A programok között a barlangterem Dörmögő Dömötör játszóházában macibáb-készítésre és bábozásra várják a gyerekeket, valamint lesz játékmackó-kiállítás, méhészeti bemutató és jelképes medve örökbefogadás is.

Látványetetéseket tartanak a barna- és jegesmedvéknél, valamint a kis pandáknak is nevezett vörös macskamedvéknél, az Állatok akcióban című népszerű állatbemutató pedig medvés különkiadással jelentkezik a Varázshegy belsejében.

Az árnyékészlelés után a Varázshegy belsejében Illés Zoltán, környezetügyért felelős államtitkár és Persányi Miklós, az Állatkert főigazgatója bemutatta a Környezetügyért Felelős Államtitkárság első elektromos meghajtású Opel Ampera típusú szolgálati személygépkocsiját. Mint azt Illés Zoltán kifejtette, az államtitkárság a jövőben támogatni fogja Magyarországon az elektromos és környezetbarát járművek minél nagyobb számban való elterjedését.