Katalin
-1 °C
3 °C

A DK összébb húzta a hazugság kordonait

2013.02.03. 18:36

A január 29-i civil akciót leutánozva megpróbálta eltávolítani a Blaha Lujza téri aluljárókba kihelyezett kordonokat Varju László, a Demokratikus Koalíció (DK) politikusa és a párt néhány aktivistája, de a rendőrök ezt megakadályozták. Az ellenzéki politikusnak ugyanakkor sikerült elérnie, hogy összébb húzták az építési területeket jelző kordonokat.

"A kordonok a valóságban csak azt szolgálják, hogy a hajléktalanok ne költözhessenek az aluljárókba" - mondta a DK vasárnapi akciója előtt újságíróknak Varju László. Úgy fogalmazott: "ezek a hazugság kordonai". Szerinte a szociális kérdéseket, így a hajléktalanságot sem lehet kordonokkal megoldani. Elmondta, azt várják a kormányoldal vezető politikusaitól, hogy érdemben foglalkozzanak az önhibájukon kívül hajléktalanná vált emberekkel.

Varju László ezt követően három aktivistával nekiállt elbontani a Blaha Lujza téri aluljáró falfelületei elé helyezett, építkezési területet jelző kordonokat. Az ott várakozó rendőrök azonban pillanatokon belül hozzájuk léptek, és igazoltatták, valamint a szabálysértés abbahagyására szólították fel őket. A DK képviselője az igazoltatáskor kifogásolta, hogy a kordonokon nem tüntették fel azok tulajdonosát, vagyis a kordonokat szerinte jogszabálysértően helyezték el. Varju László arra kérte a rendőröket, húzzák össze egy helyre az építkezési területet jelző szalagokat, mindaddig, amíg azokon nincs feltüntetve a tulajdonosuk. A rendőrök néhány kordont összébb toltak, a politikus és az aktivisták ezt követően távoztak a helyszínről.