A Párbeszéd Magyarországért Pártra cseréli a Platform szót a nevében

2013.02.03. 15:11

Párbeszéd Magyarországért Pártra változtatja nevét a Párbeszéd Magyarországért Platform, jelentette be egy fővárosi kávéházban vasárnap Jávor Benedek, a platform egyik alapítója, aki egy hete tíz társával együtt kilépett az LMP-ből. Már akkor közölték, hogy új pártot akarnak létrehozni.

A vasárnapi sajtótájékoztatón részt vett Szabó Tímea is, aki bejelentette, hogy a pártnak két - egy férfi és egy női - társelnöke, illetve további öt elnökségi tagja lesz. A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy egyelőre nem született döntés az együttműködésről a többi ellenzéki erővel, de miután végeztek a párt létrehozása körüli teendőkkel, el akarják kezdeni az egyeztetéseket.

A pártszakadás előzménye, hogy az LMP tavaly novemberi kongresszusa olyan határozatot fogadott el, amely kizárja a Lehet Más a Politika csatlakozását az Együtt 2014 választói mozgalomhoz, de felhatalmazást ad arra, hogy a párt képviselői tárgyalni kezdjenek az együttműködés más formáiról. A határozat elfogadása után lemondott posztjáról Jávor Benedek akkori frakcióvezető, valamint két helyettese, Karácsony Gergely és Szabó Tímea. Ezután alakult meg a Párbeszéd Magyarországért Platform.