Előd
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Szélvihar és havazás jön

2013.02.03. 10:00

Az Időkép szerint vasárnapra virradó éjjel északnyugat felől hideg levegő tört be térségünkbe. Érkezését megerősödő, főként a Dunántúlon több helyen viharossá fokozódó szél, valamint az ország délkeleti kétharmadán egyre inkább szilárd halmazállapotú csapadék kísérte. Az Időkép fonyódi szémérője 109 kilométer per órás erősségű széllökést regisztrált. A Dunántúlon több helyen is előfordultak 80 kilométer per órásnál erősebb lökések.

Az éjjel délnyugat felől újabb csapadékzóna érkezett. Vasárnap délelőtt főként az ország keleti, délkeleti feléről jelentettek csapadékot: egyre inkább havas esőt, havazást. A hegyvidéki területeken helyenként 10, néhol 15 cm-nél is több friss hó hullott. Az előrejelzés szerint vasárnap estig keleten tovább folytatódik a havas eső, havazás, miközben a legmagasabb hőmérséklet a tegnapinál jóval alacsonyabb lesz, általában kevéssel fagypont fölött alakul. Hétfőn és kedden főként északon számíthatunk időszakos csapadékra: kezdetben havazásra, majd nyugat felől egyre inkább havas esőre, esőre.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra az ország nagyobbik részére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a várható viharos, 70 kilométer per órásnál erősebb széllökések miatt. Csak  Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád megyére nincs érvényben figyelmeztetés.

ido
Fotó: idokep.hu

A keleti megyékben az esőt havazás váltotta fel. Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megye nagy részén kell erre számítani, emellett az Alföld déli részén Kiskőrös, valamint délen Pécs és Szentlőrinc környékén is havazik. Szállingózik a hó, havas eső hullik az Alföld nagy részén, közölte Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője vasárnap nem sokkal dél előtt.  A fő-és a mellékutak egyelőre csak latyakosak, nedvesek.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője azt kéri, hogy a havazás miatt mindenki csak a téli időjárásnak megfelelően műszakilag felkészített gépjárművekkel induljon útnak, és tájékozódjon az aktuális időjárási és útviszonyokról. A havazás újra síkossá teheti az utakat, ezért fokozott óvatosságra intette a közlekedőket.

Vasárnap délután már nyugat felől szakadozik, csökken a felhőzet, a középső és a keleti területeken is egyre kevesebb helyen lehet havas eső, havazás. Éjszaka keleten is megszűnik a csapadék, és ott csökken, északnyugaton pedig ismét erősen megnövekszik a felhőzet. Hétfőn erősen felhős vagy borult lesz az ég, elsősorban az ország északi felén várható csapadék: északkeleten havazás, másutt a havazást a nap folyamán havas eső, eső váltja fel. Éjszakára mérséklődik a légmozgás, majd hétfőn napközben megélénkül, néhol megerősödik a délnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 2 és mínusz 7 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 0 és plusz 6 fok között valószínű.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vasárnap délutáni közleménye szerint mivel vasárnap éjszaka fagyni, hétfőn napközben pedig havazni fog, továbbra is a legmagasabb, hármas készültségi fokozatban dolgoznak. Klug Lajos vezérigazgató elrendelte, hogy a lefagyások, a csúszásveszély megelőzésére a teljes téli célgép-állomány preventív szórást végezzen a budapesti úthálózaton.