Budafok kedden kitűzi a székely zászlót

2013.02.04. 15:26

Ötven székely zászlót ajánl fel a Tisztességes Választásért Alapítvány a magyarországi önkormányzatoknak. A Tisztességes Választásért Alapítvány (TVA) az ötven zászlót február 5-én adja át Szabolcs Attilának (Fidesz-KDNP), Budafok-Tétény polgármesterének. A kerület ezen a napon tűzi ki a székely zászlót a Városházára, határozatlan időre. A kerület január 28-án felhívást intézett a többi magyarországi településhez, hogy hasonló módon vállaljanak szolidaritást a székelyföldi polgármesterekkel és településekkel szimbólumaik szabad használatáért folytatott küzdelmükben. Múlt heti cikkünkben arról számoltunk be, hogy a budafoki példa eddig nem volt túl ragadós.

Az alapítvány arra kéri Szabolcs Attilát, juttassa el a felajánlott zászlókat azokhoz az önkormányzatokbuhoz, amik csatlakoznak a felhíváshoz.

"Arra biztatjuk a magyarországi településeket, hogy kövessék Budafok-Tétény példáját, minél többen tűzzék ki polgármesteri hivatalaikra a székelyek lobogóját, tegyenek hitet a nemzeti összetartozás mellett (...) Erdélyben a székelyeknek természetes joguk, hogy a szülőföldhöz és az ősökhöz kötődő jelképeiket bárhová kitűzzék" - olvasható a dokumentumban, amelyet Pozsgay Imre, a TVA kuratóriumi elnöke jegyez. A 2009 óta működő TVA célja, hogy az egyéni és kollektív emberi jogok, különösen a demokratikus jogállam működésével kapcsolatos állampolgári jogok érvényesülését figyelemmel kísérje, ennek állapotát rendszeresen elemezze.