Melinda, Vivien
-5 °C
3 °C

Másként emlékeznek a rendőrgázolásra

2013.02.04. 15:59

Szemtanúk meghallgatásával folytatódott hétfőn a Fővárosi Törvényszéken annak a férfinak a büntetőpere, aki a vád szerint 2010-ben halálra gázolt egy rendőrt a fővárosi Baross téren. Az ügyészség hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés mellett hivatalos személy elleni erőszak, közúti veszélyeztetés, segítségnyújtás elmulasztása, rongálás és ittas, egyben bódult állapotban elkövetett járművezetés miatt emelt vádat a férfi ellen.

A bíróság meghallgatta egy betegszállító autónak a sofőrjét és kísérőjét, akik megálltak a gázolás helyszínén, és próbálták ellátni a sérültet a mentők kiérkezéséig. Beszámolójuk szerint nem láttak a földön fekvő rendőr testén keréknyomokat. Elmondták, hogy megkísérelték újraéleszteni az eszméletlen férfit, és segédkeztek a mentőknek is. Vallomásuk szerint a gázolást és a menekülő autót nem látták.

A további szemtanúk, köztük a környéken várakozó taxisofőrök ellentmondásosan számoltak be a gázolás körülményeiről. Nem egyformán emlékeztek a rendőrautók és az intézkedő rendőrök elhelyezkedésére és a gázoló autójának mozgására sem.

A tanúk egybehangzóan állították, hogy lövést, illetve lövéseket hallottak, amikor a gázoló járművével elmenekült. Vallomásaik szerint a rendőr a menekülő autó bal oldali kerekeire adott le célzott lövéseket. A taxisok szerint a gázoló sofőr elszántnak látszott, ezért menekülésekor mind a saját, mind a közelben tartózkodók testi épségét veszélyben érezték. A gázolást egyikük sem látta, de emlékeik szerint a vádlott nem állította le a jármű motorját, amikor pedig a rendőrautókat kikerülve továbbindult, majdnem összetörte a taxikat is.

Az egyik szemtanú beszámolt arról, hogy látta, amint az elgázolt rendőr eldőlt, de a részletekre ennyi idő után már nem emlékezett. A vádlott a meghallgatások során többször is kifogásolta, hogy a tanúk nem egyformán idézik fel a történteket. Álláspontja szerint a taxisok összebeszélhettek a vallomások megtétele előtt.

A gázolást megelőző autós üldözés 2010. július 23-án a Bosnyák térnél kezdődött. A vádlott a vádirat szerint a Baross téren tolatás közben halálra gázolta az egyik intézkedő rendőrt. A férfit végül a Gubacsi úton sikerült megállítani, miután járműve meghibásodott. A vádlott menekülése során több autót is megrongált. A 32 éves gázoló férfi sokszoros visszaeső, korábban többször is szabadságvesztésre ítélték egyebek mellett lopások, garázdaság, vesztegetés és kábítószerrel való visszaélés miatt.

A vádlott a tavaly kezdett per első napján részben elismerte bűnösségét. Akkor elmondta: nem érti, miként üthette el a rendőrt, hiszen nem is látta, hogy már az autója mögött áll. A per további szemtanúk meghallgatásával ezen a héten folytatódik a Fővárosi Törvényszéken.