Salamon
8 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Részlegesen bezár az ELTE gyakorló

2013.02.04. 18:02

Részlegesen bezárja XII. kerületi gyakorlóiskoláját az ELTE. Az általános iskolai osztályok középtávon tovább működnek, viszont a középiskolai osztályok fenntartását nem tudják vállalni szeptembertől - erről a felsőoktatás intézmény szenátusa hétfői ülésén döntött. Fábry György kommunikációs rektorhelyettes az MTI-nek elmondta: a szenátus elfogadta a szakértői bizottság előterjesztését a gyakorlóiskolai ügyében. Ennek értelmében az iskola általános iskolai osztályai középtávon továbbra is működhetnek, viszont az egyetemet érintő - az elmúlt négy évben reálértéken csaknem 50 százalékos költségvetési elvonások után a középiskolai osztályok működtetését szeptembertől nem tudják vállalni.

Egyeztetve a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal (Klik) és az önkormányzattal ezeket az osztályokat - megtartva az osztályközösséget - más kerületi iskolák veszik majd át. A döntés mintegy kétszáz diákot és harminc pedagógust érint. Utóbbiakról azt mondta: középiskolai pedagógusokat a megmaradó iskolában nem tudnak alkalmazni. Fábry György tájékoztatása szerint a Klik fog egyeztetni, hogy a diákok mellett pedagógusokat is tudnak-e fogadni a kerületi iskolák.

A kommunikációs rektorhelyettes kitért arra is, hogy a költségvetés szempontjából a helyzet drámai, megkezdték az egyeztetéseket a szaktárcával. Megjegyezte: erre az évre mintegy négymilliárd forintos elvonással kénytelenek számolni, a kapacitásszámokról a megkérdezésük nélkül döntöttek.

Az ELTE december közepén kezdett egyeztetési folyamatot annak  érdekében, hogy az általa fenntartott Kiss János altábornagy utcai, ELTE Gyakorló Általános Iskola és Középiskolában megmaradjon a középfokú oktatás. Az egyetem előzőleg azt közölte a honlapján, hogy szenátusa határozatot hozott a XII. kerületi iskola 2013-tól kezdődő működtetéséről. Ennek értelmében az egyetem a finanszírozási lehetőségek szűkülése, az állami normatíva csökkenése és a működtetési problémák ellenére továbbra is fenntartja az általános iskolát, de a középiskolai osztályok esetében erre nincs módja. Ekkor döntöttek a szakértői bizottság felállításáról is, amely megfogalmazta javaslatát.

Pokorni Zoltán (Fidesz) XII. kerületi polgármester január 11-én az MTI-nek azt mondta: azt javasolja a kerületi képviselő-testületnek, hogy az idén továbbra is ötvenmillió forinttal támogassák az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) ottani gyakorlóiskoláját. Az ELTE a Kiss János altábornagy utcai iskolával együtt nyolc közoktatási intézmény fenntartója.