Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Tízezrekkel vágták meg a tanárokat

2013.02.05. 16:59
Átlagosan 10-20 ezer forinttal kaptak kevesebbet a januártól állami alkalmazottá váló pedagógusok. Többen nem kapták meg a decemberi túlórapénzt, a minőségi bérpótlékot és bérlettámogatást sem. A Klebelsberg-központ válasza szerint a decemberi túlórákat még az önkormányzatoknak kellett lejelenteni, a bérletpénzeket a korábbi gyakorlat szerint utólag térítik, a minőségi bérpótlékokat pedig újra meg kell állapítani, és azt visszamenőleg fizetik majd ki. Az utólagos fizetés a kispénzű tanárokat egyáltalán nem vigasztalja: van, akinek már több tízezerrel tartozik az állam.

„Meglepődtem. Kereken 10 százalékkal kaptam kevesebbet. Lassan 10 éve dolgozom folyamatosan egy általános iskolában és 87 000 a fizetésem. Vicc...” – írta András, miután hétfő reggel felhívást intéztünk olvasóinkhoz, hogy írják meg, hogy mennyivel kaptak kevesebb fizetést február elején. Januártól állami alkalmazottá váltak a tanárok, és az önkormányzatoktól a járásokhoz átkerült közszolgálati tisztviselők is. Az első, már az államkincstár által bérszámfejtett fizetésüket feburárban kapták meg. Korábban a kormányzat azt ígérte, bérük nem fog csökkenni, ugyanazt a fizetést kapják majd, amit eddig. Olvasóink nem ezt tapasztalták.

A túlórapénzekre még nincs befolyása a KLIK-nek

A pedagógusok fizetését a Magyar Államkincstár számfejtette, a túlóra esetében az iskolaigazgatók által az önkormányzatoknak leadott elszámolás alapján, mivel a januári fizetésekkel még a decemberben ledolgozott túlórát kapják kézhez a tanárok, közölte kérdésünkre a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) Arra tehát, hogy ebből mi és hogyan jelenik meg a fizetésekben, a KLIK-nek befolyása nem volt.

Ha a minőségi bérpótlékot csak 2012. december 31-ig állapította meg az önkormányzat és nem a tanév végéig, kifizetése nem folyamatos januártól. Ezt újra meg kell állapítania most már az állami fenntartónak, ami folyamatban van. Akiknél ezt a pótlékot újra meg kell állapítani, visszamenőlegesen fogja megkapni.

Az utazási támogatást a pedagógusok nem a fizetéssel kapják, hanem utólagos elszámolással, a bérletszelvény és a számla együttes leadásával utólagosan fizetik ki, közölte a KLIK.

Az új állami fenntartó (KLIK) meglévő folyamatokba, meglévő szerződésekbe, fennálló jogviszonyokba lépett be, tehát minden olyan törvényi juttatás maradt, ami folyamatosan jár vagy járt  a pedagógusnak, minden olyan bérelemet, minőségi bérpótlékot megad az állam, amit a törvény garantál.

Az általános iskolában tanító Andrásnál rosszabbul járt Gábor nevű olvasónk. Leveléből kiderült, hogy miután február 2-án megkapta az átutalást az államkincstártól, nettó 20 ezer forinttal lett kevesebb a fizetése az előző havinál. Az ugyancsak pedagógus felesége 12 ezer forinttal kapott kevesebbet, azaz összesen 32 ezer forinttal jártak rosszabbul.

Ehhez még hozzájön, hogy vidékről járnak be dolgozni, de a bérletet már decemberben sem fizették ki nekik, arra hivatkozva, hogy az már a 2013-as költségvetéshez tartozik, és ezért forduljanak a fenntartó Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz (KLIK).

A februári fizetésével László nevű olvasónk sem kapta meg a január elején megvásárolt bérlete után járó térítést. „Ezt az összeget az önkormányzat eddig kifizette a megvásárlás után 3-4 nappal. Most már 30 napja várunk rá. Feleségemmel együtt pedagógusok vagyunk egy kis vidéki iskolában. Kettőnk bérlete 49 ezer forint. Svájci frankos lakáshitel és egy középiskolás eltartott mellett ez pofátlanság” – jegyezte meg. Olvasónk később egy másik levelet is küldött. Ebben azt írta, hogy az igazgató a bejáró dolgozóknak azt mondta: a bérletpénzt ezen a szerdán vagy a jövő hét szerdán utalják nekik, és ezt állítólag egy ember végzi az egész országban az összes közalkalmazottnak. A bérletet viszont minden hónap 5. napjáig meg kell vásárolni. Levélírónk szerint tehát ők ketten a feleségével így már 98 ezer forintot adtak az államnak az elmúlt 32-33 napban.

Se túlórapénz, se semmi

Júlia egy fővárosi fenntartású intézményben dolgozik. Mint írta, 144 ezer forint helyett 118 ezer forintot kapott. „Cafeteria évek óta nincs, idén már bérlet sem” – tette hozzá. Egy másik olvasói levél szerint a nyíregyházi oktatási intézményben dolgozó pedagógusok az elmúlt években tanácsosi, főtanácsosi cím alapján 10, illetve 20 ezer forint összegű pótlékot kaptak. Ezt a pótlékot január elsejétől a munkáltató elvette úgy, hogy a dolgozókkal aláíratták az illetmény-átsorolásról szóló értesítést. Arra nem kaptak ígéretet, hogy ezt a jövőben valaha is visszakapják majd.

„Egy elkeseredett, dühös debreceni középiskolai tanár” aláírással írt olvasói levél arról számolt be, hogy januári fizetése negyedével, 30-35 ezer forinttal lett kevesebb a tavalyihoz képest. „Természetesen minden kollégám hasonlóakat tapasztalt. Tudniillik a túlórát nem fizették ki, amiért pedig becsülettel megdolgoztunk” – jegyzi meg, ráadásul szeptember óta sem a minőségi bérpótlékot, sem a különböző vezetői pótlékokat nem fizetik ki.

Egy másik debreceni középiskolai tanárnak és kollégiumi nevelőnek sem fizették ki még a  decemberi túlóráit sem, így kb.35-40 ezer forinttal van mínuszban. "El vagyok keseredve, mert úgy érzem hogy feleslegesen végzek plusszmunkát" - írta.

Míg egy másik olvasónk azt írta, januári fizetése 19 ezer forint mínusszal jött, de nem tudja, hogy mit vontak el, mert a bérjegyzéket sem kapta meg. A részállásban tanárként dolgozó Adrienn februári 68 513 forintos fizetése egész pontosan 8 214 forinttal lett kevesebb. Ugyancsak egy bruttó 20 ezer forintos tétel hiányzik egy másik középiskolai tanár februári fizetéséből, amelyet eddig az elektronikus napló karbantartásáért, frissítéséért, az órarendek betöltéséért, statisztikák elkészítéséért kapott. Mivel január 1-től eggyel magasabb fizetési kategóriába került, így "csak " bruttó 14 000 forint körüli csökkenést kell elszenvednie.

A nyugdíjhoz közel álló pedagógus olvasónk szerint tavaly még kapott bérkompenzációt, de mivel január elsejétől úgynevezett soros előrelépőnek számított, ezért bruttó fizetése 7 ezer forinttal emelkedett. „Mikor megkaptam fizetési jegyzékem elszörnyülködtem, de nem csak én, hanem a tantestület 90 százaléka. Mindenki kevesebbet kapott mint tavaly” – írta.

A rendszergazdák se jártak jól

Egy budapesti gimnázium rendszergazdája decemberre visszamenőleg elküldte nekünk, hogyan alakult a fizetése. Míg tavaly decemberben 80 696 forintot és még 5000 forint értékű Erzsébet-utalványt kapott, januárban 79 386 forintra csökkent a fizetése, míg most mindössze 47 388 forintot kapott. Egy másik oktatási intézmény rendszergazdája is hasonló mértékű fizetéscsökkenésről írt. Eddig 92 ezer forintot kapott, majd múlt hét pénteken elé raktak egy papírt, hogy csökken a bére, és írja alá. Hétfő reggel megkapta fizetését, 74 ezer forintot.

Januártól a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz átkerült iskola rendszergazdájának is ugyancsak jócskán kevesebb fizetés érkezett a számlájára: 105 ezer forint helyett 87 ezer. Az iskola karbantartója is hasonlóképpen rosszul járt: 82 ezer helyett 70 ezret kapott, míg a tanárok fizetése is legalább 5 ezer forinttal lett kevesebb, valakinek 13 ezer forinttal. „Nagy a felháborodás. Rossz a légkör” – jegyzi meg a „dühös és kétségbeesett közalkalmazottak Somogyból” névvel aláírt levél feladója.

Egy nevelési tanácsadóban dolgozó gyógypedagógus-pszichológus a havi 12 500 forintos minőségi bérpótlékát nem kapta meg. A Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeiben (BMSZKI) dolgozó kétdiplomás szociális munkásnak 7 ezer forinttal lett kevesebb a fizetése, és a 12 ezer forint étkezési utalványból is már csak 5 ezer forintot kap. „Pedig béremelkedést ígértek! Na most 129.000 Ft-os fizetésnél 7+7 ezer forint mínusz, az nagyon komoly összeg, nem is tudom mi lesz így...” – zárta levelét Róbert.