Orbán: Törökország sikere példaértékű

2013.02.05. 13:24
Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök budapesti látogatása során a parlamentben megbeszélést folytatott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. A két kormányfő kereskedelmi és energiaügyi kérdésekben kötött megállapodást, valamint a magyar fél a török kulturális örökség megőrzésével kapcsolatos vállalásokat tett. Erdogan kedden délután Áder János köztársasági elnökkel is találkozik.

Törökország sikere biztatás Magyarország számára – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Recep Tayyip Erdogan török kormányfővel folytatott keddi budapesti megbeszélését követő sajtótájékoztatón.

Orbán Viktor kifejtette: a török siker arról szól, hogy ha egy nép bízik a saját erejében, megfelelő összefogást valósít meg, és vezetői megfelelő programot hajtanak végre, akkor csodálatos eredményeket lehet elérni.

A magyar miniszterelnök elfogadta a török kormányfő javaslatát, hogy felső szintű stratégiai tanácsot hozzanak létre a két ország közötti állandó kapcsolatot segítéséért, és elfogadta egy energiaügyi munkacsoport létrehozására vonatkozó javaslatot is.

Orbán Viktor jelezte, török tárgyalópartnerével azt a célt határozta meg, hogy a két ország kereskedelmi forgalmát 2015-re a jelenlegi duplájára, azaz 5 milliárd dollárra emeljék. Ennek érdekében „minden akadályt el fogunk hárítani a kereskedelmi kapcsolatok előtt” – tette hozzá.

Sűrű program

Katonai tiszteletadással kezdődött meg kedd délelőtt Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök magyarországi hivatalos látogatása.

A török kormányfőt Orbán Viktor miniszterelnök fogadta az Országház előtt, majd a két miniszterelnök hivatalos megbeszéléseket tartott. Recep Tayyip Erdogan és Orbán Viktor délután a magyar-török üzleti fórumon mond beszédet. A török kormányfőt Áder János köztársasági elnök a Sándor-palotában fogadja. Erdogan ezután országa külpolitikájáról tart előadást az Eötvös Loránd Tudományegyetemen.

A török kormánydelegáció tagja Zafer Caglayan gazdasági miniszter, Taner Yildiz energiaügyi miniszter, Mehmet Müezzinoglu egészségügyi miniszter, valamint parlamenti képviselők és üzletemberek. Recep Tayyip Erdogan miniszterelnököt mintegy félszáz török újságíró is elkísérte magyarországi látogatására.

Őrizzük a török kultúrát

Erdogan látogatása kapcsán a felek a magyarországi török kulturális örökség megőrzéséről is kölcsönös szándéknyilatkozatot írtak alá.

A Török Köztársaság Miniszterelnöki Hivatala Török Együttműködési és Koordinációs Ügynöksége és az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. között létrejött megállapodást Baranyay László, az MFB elnök-vezérigazgatója és Serdar Cam, a Török Fejlesztési Ügynökség elnöke látta el kézjegyével az Országházban.