Ángyán Vonával egyeztetett a földügyekről

2013.02.06. 11:14

A Nemzeti Földvédő Kerekasztal létrehozásáról és az abban vállalandó szerepükről egyeztetett a múlt héten Vona Gábor, a Jobbik elnöke és Ángyán József fideszes országgyűlési képviselő, volt vidékfejlesztési államtitkár az ellenzéki politikus szerdai közlése szerint.

Vona Gábor pártja január végi évnyitó rendezvényén beszélt arról, hogy a magyar termőföld védelme érdekében "elementáris erejű népi ellenállás kell", és ehhez a Jobbik önmagában kevés, ezért létre kell hozni a Nemzeti Földvédő Kerekasztalt, amelyben "kulcsszerepet" szán Ángyán Józsefnek, aki felé a Jobbik nevében "baráti jobbot nyújt". Felszólította a fideszes képviselőt, hogy "vállalja fel a történelmi felelősséget", és segítsen egyesíteni mindenkit, aki hajlandó tenni a magyar föld védelméért.

Vona Gábor szerdai sajtótájékoztatóján ismertette: a múlt héten személyesen találkozott Ángyán Józseffel, akivel "pozitív hangulatú megbeszélést folytattak". Kiemelte, a kormánypárti politikus "nem vetette el a javaslatot, hanem megfontolandónak tartja azt".

Abban mindketten egyetértettek, hogy a magyar föld védelmét támogató politikai és civil szervezeteknek együtt kell szerepet vállalniuk a Nemzeti Földvédő Kerekasztalban, amelyben viszont "a vidékrombolásban részt vett szervezeteknek nincs helyük" – fogalmazott a Jobbik elnöke.

Tájékoztatása szerint abban egyeztek meg Ángyán Józseffel, hogy még sok szervezeti, jogi és személyi feltételnek kell teljesülnie a kerekasztal felállásáig, és mindketten "tovább gondolják az elképzeléseiket".

A kerekasztal nem az első jele a gyanús állami földbérletügyek felhánytorgatása miatt a kormányból távozott, de a Fidesz-frakcióban maradt Ángyán és a Jobbik közeledésének. októberben a Jobbik lapjának, a Barikádnak adott interjúban Ángyán nemzeti radikálisnak nevezte magát.