Bajnai: A kormány a maga által okozott problémák megoldását ünnepli

2013.02.06. 07:44

Az érdekérvényesítő képességünk az EU-ban most abban rejlik, hogy sikerként tudjuk ünnepelni, hogy megkezdtünk részben megoldani olyan problémákat, amelyeket mi magunk okoztunk, és amelyekre semmi szükség sem volt – mondta Bajnai Gordon volt kormányfő a Népszabadságnak és a Hvg.hu-nak adott interjújában Orbán Viktor miniszterelnök múlt heti brüsszeli látogatásával kapcsolatban.

A napilap szerdai számában megjelent interjúban a Haza és Haladás Egyesület elnöke arról beszél, hogy a magyar kormány hatalmi, és nem nemzeti érdekekből nyitott frontot az Európai Bizottsággal szemben. Szerinte az, hogy a bírák korábban menjenek nyugdíjba, illetve hogy a médiát erősen függő helyzetbe hozta a kormány, nem a magyar nemzet érdekeit, hanem hatalmi megfontolásokat szolgálja.

Bajnai úgy vélte, a csatározás miatt veszítettünk érdekérvényesítő képességünkből. Kifejtette: azok tudnak érdeket érvényesíteni, akiknél érteni lehet, hogy mit miért csinálnak, és akik tudnak szövetséget kötni.

A Nemzetközi Valutaalappal kapcsolatban azt mondta: az IMF körül bolhacirkusz, műbalhé zajlik, hogy a kormánynak legyen kivel harcolni, mert a harc mindig igazolja a kormányzás kudarcait. Valójában az IMF messze túl van értékelve, egy eszköz, amit még a II. világháború végén arra találtak ki, hogy ha egy ország rossz gazdaságpolitikát folytat, összedől a gazdaság, és a társadalom káoszba kerülne, ezt kerüljék el azzal, hogy valaki a piacok helyett átmenetileg kölcsönt ad az országnak. "Az IMF nem ellenség, és nem is valamiféle megoldás egy helyzetre, a megoldás mindig az adott kormánynál van".

A piaci nyugalom miatt szerinte a kormány most abba az illúzióba ringatja magát, hogy nincs szüksége az IMF támogatására, és "meg is próbál a következő hetekben bespájzolni egy eurókötvény-kibocsátással, hogy a választásokig kihúzza".

A volt kormányfő a jelenlegi kormányt az adóemelések kormányának nevezte. Példaként említette: a minimálbér jelenleg 98 ezer forint bruttóban, de amíg 2010-ben 98 ezer forintos bérből 75 ezer forint maradt az emberek zsebében, most 64 ezer, vagyis 11 ezer forinttal nőtt a legszegényebb keresők adója.