Nem kell gyerekeinek fizetniük az idős asszony eltartását

2013.02.07. 11:41
Elutasította a hódmezővásárhelyi járásbíróság az önkormányzati tulajdonú Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás keresetét, hogy két testvér kifizesse az édesanyjuk térítési díját az idősotthonban, ahol az asszony él.

Mivel az idős asszony nyugdíja nem fedezi a társulás által fenntartott Kovács-Kűry Időkorúak Otthonának térítési díját, a társulás kezdeményezte, hogy a felhalmozott 121 ezer forintnyi különbözetet és kamatait a gyerekei fizessék meg. Érvelésükben az alaptörvényben és a  családok védelméről szóló törvényben is szereplő szülőtartásra hivatkoztak, ami szerint a nagykorú gyereknek tartási kötelezettsége áll fenn azzal a szülőjével szemben, aki magát önhibáján kívül nem képes eltartani.

A felperes keresetét azonban elutasította a bíróság, ezért nem kell az idős asszony gyerekeinek fizetniük a térítési díjat. A bíróság azt állapította meg, hogy a felperes jogértelmezése téves volt, ugyanis az alaptörvény vonatkozó passzusai alapján a szülőtartás "nem azt jelenti, hogy mindenfajta költséget át lehet hárítani a hozzátartozóra". A bírói érvelés lényege az volt, hogy a jelen ügyben a szülő nem is volt peres fél, hiszen itt az önkormányzat próbálta meg a szülő nevében behajtani a pénzt.

A bíróság döntésének értelmében a perköltségeket is a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulásnak kell állnia. Fellebbezésre 15 napon belül van lehetőség.