Nándor
3 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Neten lehet lesni, jön-e a pénz

2013.02.07. 14:53

2,3 milliárd forintból új honlapot és informatikai rendszert építenek a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) megbízásából, amivel egyszerűsíteni és egységesíteni akarják az EU-s pályázatokat. A rendszer 2014-től működne, vagyis már a következő EU-költségvetési ciklus pénzeihez készül. (A 2014-2020 közti EU-költségvetésről épp az új rendszer bemutatásának napján kezdtek tárgyalni Brüsszelben a tagállamok vezetői.)

Az egységes elektronikus pályáztatási rendszer megteremtéséről már 2010 végén döntöttek, azonban a mostani kivetelezés azért érdekes, mert közben a kormány azt tervezi, hogy 2014-től az eddig NFÜ-nél lévő pályáztatási rendszert szétdobálják a minisztériumok között. Csepreghy Nándor, az NFM fejlesztési helyettes államtitkára szerint nincs itt ellentmondás, mert hiába kerülnek az irányító hatóságok a minisztériumokhoz, a rendszer még egységes maradhat, és több fontos feladat megmaradhat központi ellenőrzés alatt.

Az új honlap egyik előnye az lesz, hogy átláthatóbbak lesznek a pályázati kiírások, területre bontva ellenőrizni lehet, hol, mire és mennyit költöttek. Továbbá a pályázók adminisztrációs terheit is könnyítik, az új oldal például képes lesz automatikusan lekérni más állami rendszerekből cégbírósági adatokat, tulajdoni lapokat, vagy a NAV-tól nullás igazolást. Így az ilyenekért a pályázóknak nem kell majd rohangálniuk.

Az új oldalon a pályázók azt is figyelhetik majd, hogy éppen milyen szakaszban van pályázatuk elbírálása.