Sok tízezerrel lóg az állam a tanároknak

2013.02.07. 10:23
Az oktatási államtitkárság szerint főleg adatszolgáltatási hibák okozhatják, hogy a tanárok egy része kevesebb pénzt kapott a számlájára februárban. Bár a tárca szerint ez nem tömeges jelenség, az Indexhez továbbra is folyamatosan érkeznek levelek, amelyekben tanárok arról számolnak be, hogy a szokásosnál akár 20-30 ezer forinttal is kevesebbet kaptak. A Klebelsberg-központ azt ígéri, hogy a béren felüli járandóságok elmaradását még februárban vagy legkésőbb márciusban rendezik. A nem törvény szerint járó juttatásokat azonban az állam nem tudja kifizetni, és a cafetériát is csak évi 200 ezer forintig állja.

Az Index felhívására továbbra is folyamatosan érkeznek levelek pedagógusoktól, amelyekben arra panaszkodnak, hogy februárban nem kapták meg teljes eddigi fizetésüket. Egy békéscsabai kollégiumi nevelőtanár, aki óraadóként dolgozik a gimnáziumban, azt írta: fizetését ugyan időre megkapta, de óraadói béréből még a decemberit sem folyósították. Ez nála nettó 30-35 ezer forint mínuszt jelent. Ahogy írta, a tantestületükben 8-10 kolléga járt hasonlóképpen.

15 százalékkal csökkent a fizetés?

Egy budapesti gimnázium tanára arra panaszkodott, hogy a decemberi fizetéséhez képest 27 ezer forinttal kapott kevesebbet, de van olyan kollégája, aki 70 ezerrel. Azt nem tudják, hogy mit nem fizettek ki, mert a fizetési jegyzéket a Klebelsberg-központ nem küldi ki nekik. Mint írja: “bár náluk megvan, ők nem nyomtatják ki. Ha nagyon kell nekünk akkor menjünk el érte. Abba még hajlandóak belemenni, hogy pendrive-on elküldik az iskolának, és nyomtassuk ki mi, ha akarjuk”.

Egy 31 éve közalkalmazott osztályfőnök bére februárban bruttóban ugyan ezer forinttal emelkedett, nettóban azonban 4 százalékkal kevesebbet kapott: 164 ezer forint helyett csak 156 ezret. Egy kezdő budapesti gimnáziumi franciatanárnak eddig nettó 93 ezer forint fizetése volt és kapott mellé BKV-bérletet is. Februárban már csak 87 949 forint érkezett a számlájára és bérletet sem kap, ami 10 500 forintba kerül. Bére tehát így legalább 15 százalékkal csökkent.

Adatszolgáltatási hibák okozzák

A tanároktól érkező visszajelzések ellenére Gloviczki Zoltán közoktatási helyettes államtitkár az Index kérdésére azt mondta: a munkabérét mindenki hiánytalanul megkapta. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ minden adatot bekért ahhoz, hogy teljesüljön a kormány ígérete, és minden pedagógus ugyanolyan összeget vehessen fel, mint korábban, hangsúlyozta Gloviczki. A helyettes államtitkár ugyanakkor elismerte: “részben adatszolgáltatási hiányosságok, részben késedelmes adatszolgáltatás, és minimális arányban a munka során elkerülhetetlen hiba okozza a béren felüli juttatások részbeni elmaradását”.

Csak azokat az önkormányzat által önként vállalt anyagi támogatási formákat nem folyósították, amelyek eddig a törvényi bérbesoroláson kívüli bónusz juttatásként jelentek meg a pedagógusok fizetésében. Ilyen volt például a kerületi pótlék, a jogszabályban meghatározotton felüli utazási támogatás, vagy a vezetőknek adott többletfizetés. Ez azonban egyáltalán nem volt általánosan elterjedt gyakorlat, és az önkormányzatok Glovczki szerint továbbra is adhatják ezeket a többletjuttatásokat a település iskoláiban dolgozó tanáraiknak.

"A pedagógusok bére olyan megalázóan alacsony, hogy bármekkora hiány súlyos gondot okoz - mondta Gloviczki Zoltán. Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy minél előbb megkapja mindenki azokat az összegeket, amelyeket jogosan hiányol". Az államtitkárság és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ ezért folyamatosan ellenőrzi a helyzetet, hogy mielőbb tisztázódjon, miből adódnak a korábbi bérekhez viszonyított különbségek.  A decemberi és januári fizetésekben megmutatkozó különbözetet így hó közi kifizetéssel februárban, illetve legkésőbb a jövő hónapban rendezi a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ.

Hiányozhat a minőségi bérpótlék

Korántsem nevezhető tömegesnek, hogy a februárban folyósított fizetésekből egyes bérelemek hiányoznak, állította az Indexnek Marekné Pintér Aranka, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke. A 120 ezer tanár munkáltatójává vált központ vezetője azt mondta: ahogy korábban kinyilvánították, minden törvény szerint eddig járó juttatást megkapnak a tanárok. Több oka lehet azonban annak, hogy valakinek most kevesebb pénz érkezett a számlájára.

Egyes esetekben a minőségi bérpótlék hiányozhat a februári fizetésből (ezt eddig is csak az iskolák egy részében fizették). Akiknél az önkormányzatok ezt csak december 31-ig állapították meg, azoknak a Klik újra meg fogja ezt ítélni, és januárig visszamenőleg kifizetik, várhatóan márciusban, ahogy ez eddig is így volt, mondta Marekné Pintér Aranka. A Klik a minőségi munka elismeréséért járó korábbi döntéseket nem bírálja felül, így mindenki ugyanazt a kiegészítő juttatást kapja, amit eddig.

Adódhat csökkenés a túlmunka elszámolása miatt is. Ezt még az önkormányzatoknak kellett jelenteniük január 20-ig az Államkincstárnak. A Klebelsberg-központ január 23-25 között igyekezett pótolni a hiányzó adatokat a Központosított Illetményszámfejtési Rendszerben (KIR3). A túlmunkáért járó pénzt a pedagógusok várhatóan a márciusi utalással vagy már februárban megkapják. Előfordult olyan eset is, hogy az Arany János tehetséggondozó programban részt vevő pedagógusok sem kapták meg plusz járandóságukat. Ennek összegét februárig kell megállapítani, így a Klik ezt is pótolni fogja. Okozhatott néhány ezer forintos csökkenést az is, hogy a családi adókedvezmény igénybevételéről nem nyilatkoztak időben az érintettek.

Bonyolultabb a helyzet az olyan pótlékokkal, amelyek nem törvény szerint jártak a pedagógusoknak. Az illetmények számfejtésnél ugyanis ezeket a KIR nem tudja kezelni. Ide tartozik például a korábban az egyes önkormányzatok által a tanároknak adott úgynevezett “kerületi pótlék”. Az is előfordul, hogy egyes önkormányzatok az iskolaigazgatóknak az alapilletmény 250 százalékánál magasabb járandóságot fizettek. Utóbbi esetben a Klik nem fog tudni a jogszabályok által 250 százalékban maximált illetménynél magasabbat megállapítani. Pintér Aranka ugyanakkor azt mondta: az önkormányzatok keresik a lehetőségét annak, hogy a törvényes mértéken felüli járandóságokat ezután is kifizethessék a tanároknak vagy az igazgatóknak. Ha ez nem történik meg, a kieső összegeket más jogcímen igyekszik kompenzálni a Klebelsberg-központ.

A cafetériát csak 200 ezerig fizetik

A Klik egyelőre a kormány végső döntésére vár a cafetéria juttatások (ételutalvány, egészségpénztári befizetés stb.) teljesítésével kapcsolatban. A Klebelsberg-központ felmérése szerint decemberig a pedagógusok 57 százaléka kapott valamilyen cafetériát évi 5000-400 000 ezer forint értékben. Egy kormányzati ígéret szerint ezeket a jövőben is teljesítik, de csak a törvény szerint járó évi 200 ezer forint értékű maximum erejéig, mondta a Klebelsberg-központ elnöke.

Gloviczki Zoltán szerint épp a mostani helyzet mutatta meg, hogy eddig teljesen kusza és átláthatatlan rendszer alapján kapták a tanárok a fizetésüket. Olykor maguk az érintettek sem tudták, hogy mennyi a bérük és mekkora az a juttatás, amit különböző címeken afölött kaptak. A helyzetet a helyettes államtitkár szerint a pedagógus-életpályamodell bevezetése oldhatja meg, ami lényegesen magasabb fizetést, tisztességesebb megélhetést, kiszámítható előmeneteli rendszert és átlátható bérezést jelent.

Az életpályamodellről egy tanár is kifejtette a véleményét az Indexnek. Azt írta: "nem kicsit demoralizáló a helyzet". Az elmúlt években folyamatosan vonták el a plusz juttatásaikat, így ha szeptemberben mégis beindulna az életpályamodell, akkor majdnem megkapná a 2008/2009-es tanévbeli fizetését.