Telefonon szívatták meg Áder Jánost

2013.02.07. 13:56 Módosítva: 2013.02.07. 13:56

Egy szlovák újságíró telefonon verte át Áder János köztársasági elnököt, írja a Blikk. A Novy Cas című napilap újságírója február 5-én angolul beszélve hívta fel a Sándor palota titkárságát és a szlovák államfő, Ivan Gasparovic munkatársának adta ki magát. Az újságíró azt mondta, hogy maga Gasparovic akar beszélni Áderrel.

Megállapodott abban a titkársággal, hogy február 6-án délelőtt 10 órakor várják Áder visszahívását. Áder titkársága a kért időpontban visszahívta az újságírót, akitől azt kérték, hogy kapcsolja Gasparovicot. A férfi úgy tett, mintha a vonal túloldalán a politikus venné át a telefont, ami után a Köztársasági Elnöki Hivatal is kapcsolta Áder Jánost.

Az angolul beszélő ál-Gasparovic a köszönés után először a szokásos "hogy van?" kérdést tette fel, amelyre Áder ugyancsak angolul azt felelte, hogy köszöni jól, s ő is köszöntötte elnök kollégáját. Ezután az újságíró felfedte magát, hogy ő csak tesztelni akarta, milyen könnyű telefonvégre kapni a magyar elnököt.

Áder azonban hosszabb idei nem értette a helyzetet. Továbbra is szlovák kollégájával akart beszélni. A szlovák lap szerint lehet, hogy nem volt tökéletes az angol kiejtése a szlovák újságírónak, mert többször is el kellett ismételnie, hogy nem tudja adni Gasparovicot.

A Blikknek Altorjai Anita, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóigazgatója azt mondta: az Ivan Gasparovic titkáraként bemutatkozó telefonáló azt mondta, a szlovák államfő magánjellegű témában szeretne telefonon beszélni Áder Jánossal.