Védett madarak utaztak a csomagtartóban

2013.02.08. 10:14

Ötven védett madarat, valamint egy kilogrammnyi kábítószergyanús növényi törmeléket, feltehetően kannabisz származékot találtak a rendőrök két Csongrád megyei határátkelőhelyen, Kiszomboron és Röszkén.

Csütörtökön délután egy a kiszombori átkelőnél belépésre jelentkező autóbuszt ellenőrző román és magyar határőrök a jármű csomagterében egy dobozban elrejtve ötven élő védett madarat találtak. A fenyőpintyek, meggyvágók, tengelicek, kenderikék és citromsármányok eszmei értéke meghaladja az egymillió forintot.

A rendőrök a román sofőrt előállították, ellene természetkárosítás bűntette megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás. A madarakat a Szegedi Vadasparkban helyezték biztonságba – közölte a százados.

Pénteken hajnalban Röszkén, a belépő oldalon egy macedón autóbusz átvizsgálásakor jelzett a kábítószer-kereső kutya. Egy macedón férfi bőröndjeiben egy kilogrammnyi kábítószergyanús növényi törmelékre – feltehetően kannabisz származékra – bukkantak a rendőrök. A macedón férfi ellen kábítószerrel visszaélés bűntette miatt őrizetbe vétele mellett indult büntetőeljárás.