no

Bajnai: Megértem, ha Orbán tart tőlem

2013.02.09. 18:48 Módosítva: 2013.02.09. 19:23
Remény, jövő, együtt, és még egy kis remény: Bajnai Gordon évértékelő kampánybeszédében bejelentkezett az ellenzék vezetőjének szerepére. Háztól házig megy majd, hogy az Orbán-rendszer minden károsultját egyesítse. Üzent az LMP-nek és az MSZP-nek is, azt pedig nem lehet elégszer elmondani majd a kampányban, hogy: remény.

„Nézd, véletlenül a rossz fényképet tették ki” – mutatott rá nevetve a Millenáris Parkot ellepő plakátok egyikére egy befelé tartó asszony. Itt tartott beszédet ugyanis Bajnai Gordon, a kormánypárti Civil Összefogás Fórum pedig azzal igyekezett kedveskedni a vendégeknek, hogy jó előre elborították a környéket a Bajnai–Gyurcsány-arcképes „Együtt tették tönkre az országot”-kampány plakátjaival. Az érkezők nyugalmát, úgy tűnt, ez egyáltalán nem zavarta meg.

Az elmúlt húsz év technóremixe

Annál nagyobb volt a meglepetés a helyszínre érve. A beszédet a Csodák Palotája egykori helyszínén tartották, meglehetősen modern, az átlagos baloldali rendezvények megjelenéséhez képest egyenesen high-tech díszletek között. Egyszerre nyolc-tíz nagyképernyős LCD-tévén ment a Nem tetszik a rendszer, az óriási termet pedig dübörgö technó töltötte be – első pillantásra majdnem olyan volt az egész, mintha az amerikai Demokrata Párt egyik kampányredezvényére érkeztünk volna.

Míg a körítés alapján akár korszakváltást is gyaníthattunk volna, a közönség első sorait elnézve nem ez volt az első kifejezés, ami az eszünkbe jutott. Itt volt Kuncze Gábor, Draskovics Tibor, Mécs Imre, Heller Ágnes, Bozóki András vagy György Péter. A vendégek között csak elvétve lehetett fiatalokat látni.

Az addigi technóhullámot egyszercsak tapsvihar törte meg. Ekkor jelent meg Bajnai Gordon, aki elvileg ugyan országértékelőt tartott, de ez sokkal inkább volt egy klasszikus kampánybeszéd. Színpadra lépése előtt következett Juhász Péter, a Milla és Kónya Péter, a Szolidaritás vezetőjének beszéde.

Aktivistából politikus

Juhász szerepléséből elsősorban az maradt meg, hogy az egykori tökös civil aktivistát most láttuk először öltönyben és nyakkendőben beszédet mondani, ami lényegében le is írta a változást a korábbiakhoz képest. Juhász most már egyértelműen politikusként beszélt arról, hogy még egymillió szavazót kell szerezni az Együtt 2014-nek a kormányváltáshoz. Beszélt ugyan arról is, hogy a mai nap azokról kell, hogy szóljon, akik nem voltak részesei a szekértáborok harcainak, de ez az üzenet egy fokkal jobban hangzott a Milla-tüntetéseken, amikor az előbb leírt politikusok legalább nem a legelső sorban voltak.

Magyar Taigetosz

Kónya Péter, a Szolidaritás vezetője magabiztosan hozta azt, amit a szervezet tagjai vártak tőle:„Amíg a lakosság egyharmada mélyszegénységben él, nem cirkuszra kell a pénz.” Kónya szerint a kormány a magyar társadalom Taigetoszát építi. Ő már konkrét választási ígéretekről is beszélt, például többkulcsos adóról, minimálbér-emelésről és a munkanélküli segély folyósításának meghosszabbításáról. Szervezetüket hógolyónak nevezte, amely már elkezdett legurulni a hegyről, és nincs az az erő, ami megállítsa abban, hogy 2014-ben lavinaként sodorja el az Orbán-kormányt.

A remény nem játék

Bajnai Gordont válságkezelő miniszterelnökként konferálták fel, ezt a jelzőt később önmagára is alkalmazta.  „A kormánynak mennie kell, hogy milliók maradhassanak” – kezdte beszédét. Bajnai beszéde első részét a kivándorlásnak szánta. A távozó félmillió embernek és az itthon maradóknak az lesz az üzenet, hogy gyere haza, maradj itthon! Ebből a témából bontotta ki fő jelszavát, azt a szót, amit talán egyetlen magyar politikus sem mondott ki még ennyiszer kampánybeszédben: ez pedig nem más, mint a remény. „Az elveszett remény visszaerzése”, „a remény nem játék”, „a remény koalíciója”, „reményt ígérő, de reménytelenséget hozó kormány” – záporozott a remény, és minden bizonnyal a kampány központi eleme lesz mostantól.

Bajnai viszont olyasmit is csinált, amit nyilvánosan talán még egyszer sem: mondott egy egészen vicceset. „Október 23. után azt mondtam a gyerekeimnek, ritkábban fognak látni mostantól. Mégsem így lett. A gyerekek busszal járnak, így szinte egész nap láthatnak” – utalt a Békemenet kampányára.

Nincs elég hitel, szavazó és szakértelem

„Megértem, ha Orbán tart tőlem” – mondta Bajnai, és ismét vitára hívta a miniszterelnököt. Orbán a napokban ezt mát visszautasította egyszer. Bajnai szerint ő fogja szembesíteni Orbánt azzal a Magyarországgal, amit nem ismer, és bárhol kiáll vele, akár a jobboldali tévékben is.

Beszéde későbbi részéből kiderült, ez legalább annyira szólt az ellenzék többi részének, mint Orbánnak. A volt miniszterelnök ugyanis egyértelműen és nyíltan bejelentkezett az ellenzék vezetőjének szerepére.

„Az MSZP-nek nincs elég hitele a korszakváltáshoz, nincs elég szavazója a kormányváltáshoz, és nincs elég szakértelme a jó kormányzáshoz. Mindegyikből van sok, de nem elég” – mondta Bajnai. Ő maga október óta járja az országot, a „félelem alatt mindenhol a feltörő reménnyel találkozik”, és „végig fogja csinálni”. Márciusra megalakul a választási párt, és neki egyetlen célja lesz, az Orbán–Simicska-rezsim károsultjait egy erővé szervezni. „Sokan leszünk, és jobbak leszünk” – mondta kitörő taps mellett.

Háztól házig

Az LMP-ből kiváló képviselőknek (akik közül Szabó Tímea és Szabó Rebeka is a hallgatók között volt) azt üzente, ők vállalták a felelősséget a kormányváltásért, és tiszteli őket ezért. Azoknak pedig, akik technokratának tartják őt, azt mondta, ha ez azt jelenti, hogy ő a működő megoldásokban hisz, akkor vállalja ezt a jelzőt.

Beszéde végén meghirdette a remény koalícióját. Ő maga több tízezer emberrel fog beszélni, több százezert fog elérni, és több milliót akar meggyőzni a háztól házig, embertől emberig tartó mozgósításban.

„Egyedül elbukunk, de együtt sikerülhet„” – zárta beszédét Bajnai Gordon.

Az évértékelő teljes egészében: