Blanka, Bianka
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Szobrot állítottak Gandhinak Pécsen

2013.02.09. 13:56

Bronzból készült mellszobrot állítottak India „apostolának”, Mahatma Gandhinak Pécsen, az alkotást Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter, Gauri Sankar Gupta, India magyarországi nagykövete és Páva Zsolt, a város polgármestere szombaton leplezte le a Gandhi Közalapítványi Gimnázium aulájában. A szobrot a Kulturális Kapcsolatok Indiai Tanácsa adományozta az ország egyetlen roma kisebbségi középfokú oktatási intézménye alapításának 20. évfordulójára.

Balog Zoltán a szoboravatón azt hangsúlyozta: bátor emberek azok, akik tesznek a roma integrációért. Rámutatott, a Gandhi gimnázium alapítói, Bogdán Jánossal az élen két évtizeddel ezelőtt úgy gondolták, a segélyezésen és a politizáláson túl van értelme iskolát létrehozni, együtt tanítani, tanulni. „Elindult valami, ami azóta is párját ritkítja a világon” – mondta.

Balog példaértékűnek nevezte Baranyában a nemzetiségek, különösen a romák és nem romák viszonyát. „Itt olyan tradíciója van az együttélésnek, amelyet a súlyos szegénység sem tud tönkretenni. De ha tönkre is tudná tenni, mindig vannak olyanok, aki felállnának és azt mondják, ezt nem engedjük” – mondta.

A miniszter reméli, hogy a jövőben létrejön egy erős magyarországi magyar-roma középosztály, értelmiség, amely úgy tud kiállni a jogaiért, úgy tud küzdeni a jobb életlehetőségeiért, hogy együttműködik azokkal, akik ezt a nem cigány magyar oldalról szintén akarják.„Azt szeretnénk, ha a Gandhi gimnázium ennek a szövetségnek, együttműködésnek, bizalomnak az erős köve lenne” – mondta.

Páva Zsolt arról beszélt, hogy a gimnázium alapításakor nem Pécs volt az első számú helyszín, de mivel a város példát mutatva jelezte, örömmel fogadná be az intézményt, ide került. A baranyai megyeszékhely ezen gesztusa és a délszláv háború idején kifejtett humanitárius tevékenysége komoly nemzetközi elismerést váltott ki az 1990-es években.

A ma 184 nappali, továbbá 179 esti és levelező tagozatos diákot oktató Gandhi gimnáziumot azzal a céllal hozták létre, hogy a roma fiataloknak nyelvük, kultúrájuk, történelmük, életmódjuk figyelembevételével tegyék lehetővé a tanulást, az ismerkedést a tudományokkal, segítsék a tehetséggondozást, a roma értelmiség kinevelését.