Az FKF teljes flottája járja a havas utakat

2013.02.10. 08:05 Módosítva: 2013.02.10. 08:19
Szinte mindenhol havazik vasárnap az országban. Járhatatlan út nincs, a reptéren sincs fennakadás. Megerősödhet az északi szél, hótorlaszokat emelhet.

A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. az éjszakai műszakban a legmagasabb, hármas készültségi fokozatban, teljes téli célgépflottájával folyamatosan dolgozott a budapesti utak síkosságmentesítésén, közölte vasárnap hajnalban a társaság. A közlemény szerint a szóró járművek éjszaka mellékutcákat is takarítottak, de hajnalban visszatértek a főutakra, hogy el tudjanak indulni rendben a BKV járatai. Az FKF központi ügyelete folyamatos kapcsolatban van a BKK fődiszpécserével. A főutak most jól járhatók, tették hozzá. Hómunkások jelentkezését várják.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnap borult lesz az ég, és sokfelé valószínű változó intenzitású, ismétlődő havazás. Az időnként megélénkülő, északi szelet főleg a Dunántúl nyugati részén és északkeleten kísérhetik erős lökések, ami néhol hóátfúvásokat okozhat. Estére gyengül a légmozgás. A legmagasabb hőmérséklet 0 fok körül alakul, késő estére 0, mínusz 4 fok közé hűl le a levegő.

A havazás intenzitása dél felől fokozatosan csökkenhet, de az ország középső és északi részén (főként Pest megye, Északi-középhegység, Dunazug-hegység) hétfő hajnalig még többfelé hullik további 3-8 cm-t meghaladó hó. Vasárnap délelőtt az ország északi felére, tíz megyére adtak ki első fokú figyelmeztető előrejelzést havazás, illetve hófúvás miatt. A szél sok helyen alacsony hótorlaszokat emelhet.

Hétfő reggel az előrejelzés szerint már csak északkeleten valószínű gyengülő intenzitású havazás. Este viszont nyugaton újra havazni kezd.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának vasárnap délelőtti jelentése szerint szinte az ország teljes területén havazott, vagy szállingózott a hó. A társaság szakemberei és munkagépei folyamatosan dolgoznak, de a csapadékos területeken a fő- és a mellékutak havasak, hókásásak. Az utak Tiszafürednél jegesek. Járhatatlan út sehol sincs.

A legerősebb havazást a Dunántúlon Vasvár, Székesfehérvár, Dunaújváros, illetve keleten Orosháza térségéből jelezték a társaság útellenőrei. Ezeken a területeken 8, máshol 1-3 centiméternyi friss hó hullott.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. összesen több mint 340 munkagépe és 600 munkatársa dolgozik most a társaság mind a 78 üzemmérnökségén, 12 órás váltott műszakokban. A társaság arra kéri az autósokat, hogy indulás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Friss információkat a társaság Útinform szolgálatától a 06-1-336-2400-as telefonszámon, valamint a cég megyei ügyeletein kaphatnak.

Nem okoz fennakadást a havazás a fővárosi Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a kifutópályák nem havasak, legfeljebb nedvesek, így csak az ilyenkor kötelező jégtelenítés miatt számíthatnak hosszabb menetidőre az utasok, mondta vasárnap délután Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója. Reggel óta folyamatosan dolgoznak a repülőtér hószolgálatának munkatársai, most már az előtér és a gurulóutak megtisztítását végzik. Hardy szerint ha az időjárás az előrejelzéseknek megfelelően alakul, akkor vasárnap estig nem változik a helyzet a repülőtéren, és zavartalan marad a forgalom.