Farkas
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Az FKF hómunkásokat keres

2013.02.11. 07:01

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) munkagépei folyamatosan dolgoznak a budapesti utakon, hétfőn hajnalra a főútvonalakat megtisztították, a közösségi közlekedés elindult, délelőtti munkavégzésre hómunkásokat vesznek fel – közölte a társaság hétfőn hajnalban.

Budapesten vasárnap változó intenzitással, az FKF mérése szerint 8-9 centiméter hó esett. Éjszaka a hőmérséklet fagypont alá süllyedt, ezért a közterület-fenntartó továbbra is a legmagasabb, hármas készültségi fokozatban végezte az utak, közjárdák, közlépcsők, gyalogátkelőhelyek tisztítását és síkosságmentesítését.

Amíg havazik az FKF az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalakon, hidakon, felüljárókon, az autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszain, az autópályák bevezető szakaszain, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető gyorsforgalmi úton, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, a lakosság ellátásában fontos logisztikai bázisokhoz vezető útvonalakon dolgozik. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szerint számottevő csapadék már nem fog hullani, legfeljebb északkeleten lehet kisebb havazás, hószállingózás.

A cég hómunkásokat vesz fel hétfőn délelőtti,  6-tól 14 óráig tartó munkavégzésre. Jelentkezni a kerületi szolgáltatási csoportoknál lehet,de érdeklődhetnek 06-40-353-353-as kék számon is. Nyolc órányi munkáért nettó 3350 forintot fizet a társaság.

Több mint 200 munkagép és 600 hómunkás

A nagyon alacsony reggeli hőmérséklet miatt néhány település környékén síkosak a mellékutak. A főutakon egyre kevesebb helyen van hó, folyamatosan javulnak a közlekedés feltételei. A Dunántúlon Győr, Tatabánya, Keszthely és Dunaújváros környékén, valamint Pest megyében Vác térségében a 2-es és 12-es főúton viszont még hókásás vagy latyakos a burkolat. Az északkeleti területeken is javult a helyzet, már csak Nógrád megyében valamint a Mátrában és Szikszó tájékán fordulnak elő hókásás utak.

hetfo
Fotó: idokep.hu

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleménye szerint az alsóbbrendű úthálózaton rosszabbak az útviszonyok. A Dunántúlon és az északkeleti országrészben havas, hókásás vagy letaposott havas a burkolat. A hajnali, reggeli órákban nagyon alacsony volt a hőmérséklet, így Balassagyarmat, Edelény, Nagykanizsa, Kaposvár és Solt környékén jegesek, síkosak a mellékutak.

Közepesek a látási viszonyok Vasvár és Kápolnásnyék környékén, Kaposvár és Tamási térségében, valamint Békés megye nagy részén. Sűrű köd alakult ki Tárnok és Baja térségében, 100 méter alá csökkent a belátható útszakasz.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. összesen több mint 200 munkagépe és 600 munkatársa dolgozik a 7.30 órai állapot szerint az utak hóeltakarítási és síkosságmenesítési munkáin. A társaság mind a 78 üzemmérnökségén 12 órás váltott műszakokban, folyamatosan látják el feladataikat a cég szakemberei.

Késő délután felhők jönnek

Reggel még az északi határvidéken szállingózhat hó, többfelé párássá válhat a levegő – írja az idokep.hu, de a csapadék a késő éjszakai órákra szinte mindenütt elállt, már csak Monor környékéről jeleztek hószállingózást. A szél gyenge, így hóátfúvások nem alakultak ki, járhatatlan út vagy elzárt település sincs az országban.

Az előrejezés szerint napközben északkeleten többnyire felhős, máshol eleinte naposabb, szárazabb, a Dunántúlon szeles idő várható, és késő délután délnyugat felől újra megnövekszik a felhőzet. A hajnali mínusz 3 és mínusz 12 fok közötti hőmérsékletről délutánra mínusz 2, plusz 3 °C várható. Késő este mínusz 5 és 0 fok között lesz a hőmérséklet – írja az OMSZ.

Az OMSZ előrejelzése szerint kedden is hasonló idő lesz: erősen felhős vagy borult lesz az ég. A Nyugat-Dunántúlon ismétlődő havazás, néhol ónos eső lehet, máshol pedig elszórtan várható csapadék. Az átmeneti ónos eső után eshet az eső, de északon kezdetben havazásra lehet számítani. Megélénkül, helyenként meg is erősödik a keleti szél. A minimumhőmérséklet mínusz 1 és mínusz 10 fok között várható, a legmagasabb nappali hőmérséklet a Nyugat-Dunántúlon 0 fok körül, máshol 2 és 7 fok között lehet.