Blokádolnak a pesti bölcsészkaron

2013.02.11. 11:15 Módosítva: 2013.02.11. 14:29
Órákat zavartak meg és diákokat toboroztak a Hallgatói Hálózat aktivistái az ELTE Bölcsészettudományi Karán. A diákok egy termet is elfoglaltak, ahol fórumot tartanak. Dezső Tamás, a bölcsészkar dékánja nem ért egyet az akcióval, amelyre senki nem kért engedélyt.

Hétfő délelőtt 11 órától az ELTE BTK-n blokádot hirdetett a hallgatók egy csoportja. Ezen a napon kezdődött a szorgalmi időszak az egyetemen. A diákok a főépület egyik előadótermét foglalták el, és ott fórumot tartottak. A blokádolók célja, hogy beleszólhassanak az oktatáspolitikába. Azt akarják elérni, hogy tanítás helyett a diákok követeléseiről szóló fórumok, szabadegyetemi előadások legyenek az intézményben, amíg követeléseik nem teljesülnek, vagy maguk a fórumozók másképp nem döntenek.

Éjszakára is maradnának

A blokádot kezdeményező harminc diák több előadásra bement, hogy a rendes oktatás felfüggesztés követeljék, és a hallgatók közül diákokat toborozzanak a fórumukhoz. Néhány előadás meg is szakadt. Kisebb csoportokban folyamatosan tart a toborzás, negyed tizenkettőkor nyolcvan blokádoló hallgató volt a bázisnak számító 34-es teremben.

A tiltakozók hétfő délelőtt beszéltek a bölcsészkar dékánjával és beavatták őt terveikbe, de a dékán nem támogatta kezdeményezésüket. Dél körül az a döntés született, hogy csoportokra oszlanak, körbejárják az épületet, más órákra is bemennek és további diákokat toboroznak akciójukhoz. Ez az akció végül nem volt túl sikeres. A toborzásról beszámoló aktivisták szerint az oktatók többsége szimpátiával fogadta az órákra benyomuló diákokat, de a hallgatók nem voltak ennyire lelkesek. Az órát tartó Hammer Ferenc például azt mondta: a diákok fellépése miatt a kormánynak többször meg kellett gondolnia magát, mint ahányszor ezt az ellenzéki pártok egyáltalán el tudták érni 2010 óta.

A diákok úgy tervezik, hogy akár éjszakára is az épületben maradnak. Ha a rendőrséget kihívják rájuk, akkor passzív ellenállással akarnak válaszolni. Az egyetemfoglalást élőben közvetíti a Szabad Egyetemi Rádió.

A szervezők azt szeretnék, ha minél több épületben és intézményben szünetelne a rendes tanítás. Szavaztak arról, hogy a diákok és oktatók sztrájkja a cél, és folytatják ezért a kampányukat. Egy szórólapjukon a horvát diákok 2009-es zágrábi sztrájkját ajánlják a hallgatók figyelmébe, akik 34 napig kitartottak, és a kormány érdemben enyhített a diákok terhein. A Hallgatói Hálózat délután háromra diáktüntetést hirdetett az ELTE BTK-hoz közeli Deák térre.

Dezső Tamás, az ELTE BTK dékánja hétfő délután azt közölte, hogy a Hallgatói Hálózat néhány tagja "hangos, az oktatás rendjének megzavarására alkalmas formában kezdett toborzást" az egyetemen, amelyet az  "az ELTE BTK mint oktatási és kutatási intézmény
sajnálattal vett tudomásul".

A dékán szerint az egyetemen zajló akció engedély nélküli rendezénynek számít, mivel abba sem a dékán, sem a kar felelős vezetője, sem a campus ingatlangazdája nem egyezett bele. A rendezvények megtartásának feltételeit, a teremigénylés módját rektori utasítások szabályozzák az egyetemen. Ebben a helyzetben a Kar vezetése nem vállalhat közösséget az ott elhangzó felszólalásokkal és véleménynyilvánításokkal, és a rendezvény megtartásának minden felelősségét és következményét a szervezőkre terheli. A dékán nem ért egyet a rendezvény szórólapján olvasható módszerekkel. Mint eddig, ezután is a tárgyalásos módszert, a felsőoktatás jövőjéért felelős szakmai fórumokon keresztüli érdekérvényesítést tartja egyedül üdvözítőnek.