Ez a poszt a következő Percről percre része:

Egyből módosíthatják a költségvetést

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Orbán-beszéddel és új költségvetéssel kezdenek

    Az LMP kettészakadását a frakció sem élte túl, így hétfőn már eggyel kevesebben reagálhatnak Orbán Viktor idénynyitó felszólalására, amelyen az EU-csúcson elért eredményeiről számol majd be. Már az első nap elfogadhatják az új polgári törvénykönyvet, kedden pedig már a 2013-as költségvetés is módosulhat, pedig még csak 42 nap telt el az évből.

  • A szabályokat nem lehet elégszer elismételni, tehát a miniszterelnöki felszólalásnál az a szabály, hogy ha húsz percnél rövidebben beszél, akkor a frakciók - amiből már csak négy van - öt-öt percben, ha annál hosszabban, akkor 8-8 percben reagálhatnak. Ezekre a reakciókra aztán a miniszterelnök egyben válaszolhat. A tapasztalatok szerint Orbán kb. ugyanannyi időt szokott szánni a viszontválaszra, mint magára a beszédre.

  • Új lendületet adott a téli szünet a parlamenti pártoknak, a szocialisták például egyből az ország legjobban hadaró politikusát, Gúr Nándort bízták meg mai vezérszónoklatukkal. A jobbikos Dúró Dóra a cigányokról, Rogán Antal pedig a rezsicsökkentésről beszél. De minannyiuknál aktuálisabb témát talált magának Semjén Zsolt, aki a pápa lemondásának napján a milánói ediktumra emlékezik.

  • A tavasz első interpellálója, a szocialista Nyakó István egyből forradalmi hangulatot teremt. Petőfi szavait idézve üzeni a kormánynak, hogy "még kér a nép". "Egyesek vetnek, mások aratnak" - folytatja a sort a jobbikos Szilágyi György, amivel végére is érünk az első körös ellenzéki interpellációknak, mert már csak két ellenzéki pártnak van parlamenti frakciója. Az első kört a kormánypárti öninterpelláció, ezúttal Zsigó Roberté zárja.

  • A második kört a szocialista Simon Gábor nyitja, akit az érdekel, hogy Lyukóbánya-e Miskolc ékszerdoboza. A jobbikos Z. Kárpát Dániel tempósabb államosítást követel, majd a DK-s független, a születésnapos Vadai Ágnes húzza elő a kalapból a magyar politikai retorika alig elcsépelt klasszikusát az üléspontról és az álláspontról. Ezután kész felüdülés lesz a szocialista Horváth András Tibort hallgatni a móri kórházról.

  • Nincs parlamenti hétkezdet azonnali kérdés nélkül - illetve volt már olyan, hogy volt, de ez most nem olyan. És bár a miniszterelnök a parlamentben lesz, valószínűbbnek tűnik, hogy nem fog ezekre válaszolni. Már csak azért sem, mert egyelőre még nem is kell neki. A decemberben feltett kérdések felett már eljárt az idő, az újak feltevése óta pedig még nem telt el négy ülés.

  • Fél egyig nem nyújtotta be a hivatalos levelet feloszlásáról és nyolc tagja kilépéséről az LMP parlamenti frakciója. A frakció egyik tagjától úgy tudjuk, ma már nem is fogják ezt megtenni, így ma még van frakciójuk. Azaz Schiffer András is frakcióvezető még, vagyis reagálhat Orbán Viktor felszólalására.

  • de még Vona Gábor is kezet fogott Farkas Flóriánnal a parlamenti liftben!

  • hogy tavasszal pontosan kezdődjenek az ülések. Nem is ez történt, egykor, a hivatalos kezdés időpontjában Kövér László még csak a helyén se volt. A fideszes és kereszténydemokrata képviselők már szép számban vannak a teremben, az ellenzéki padsorok foghíjasak.

  • Zárószavazás előtt is módosítják az új Ptk.-t

    Hétfőn fogadja el az Országgyűlés az új polgári törvénykönyvet. A Ptk. a legnagyobb és legátfogóbb jogszabály, mely az összes vagyoni és személyes viszony szabályozásának az alapja.

  • Kövér házelnök minden ünnepélyesség nélkül megnyitotta a tavaszi ülésszakot, majd bejelentette, hogy minden képviselő leadta a vagyonnyilatkozatát. Aztán átadta a szót a miniszterelnöknek.

  • Orbán Viktor a múlt heti EU-csúcsról számol be napirend előtt a képviselőkenk. Ez alkotmányos kötelezettsége is. "Fontos döntések születtek a múlt héten Brüsszelben, hosszú és nehéz tárgyalások után" - mondta. Magyarország "a lehető legkedvezőbb pozícióba került" a politikai és gazdasági sakktáblán, mert mára már a világ is megszokhatta, hogy "a magyarok kiállnak magukért".

  • Orbán szerint máig él az önfeladó alkalmazkodás reflexe, ezért szokatlan lehet a siker. "Mindenkinek megadjuk, de mindenkitől el is várjuk a tiszteletet" - jellemezte ezzel szemben saját tárgyalási technikáját, amivel szerinte 2004-es csatlakozásunk óta nem látott sikert ért el. "Magyarország a tekintélyes második helyet érte el Európában az egy főre jutó uniós pénzek tekintetében" - mondta. 660 ezerről 712 ezerre nőtt az egy főre jutó éves támogatás. Mindezt úgy sikerült elérni, hogy az EU költségvetése amúgy csökkent.

  • "Vitathatatlan tény", hogy Magyarország több pénzt kap az EU-tól, mint amennyit befizet, mondta a miniszterelnök. És még az áfa visszaigénylés lehetősége is megmarad, ami százmilliárdos nagyságrendű megtakarítást jelent a költségvetésnek. Emellett elérték, hogy a négy, elmaradott magyarországi régió támogatása nem csökkent, és ezek külön támogatásban részesülnek.

  • Magyarország számára a mezőgazdaság kitörési pont, mondta Orbán, aki szerint ezért is fontos, hogy a franciákkal, a lengyelekkel és a románokkal közösen megvédtük az agrártámogatásokat. Sikerként értékelte még azt a külön támogatást, amit azok az országok kaphatnak, ahol a pályakezdő munkanélküliek aránya eléri a 25 százalékot.

  • De még nincs itt az ideje a hátradőlésnek, amit most Brüsszelben kiharcoltunk, az csak egy lehetőség, egy lehívható keret, mondta Orbán. A támogatások hatvan százalékát szerinte beruházásokra, új munkahelyek teremtésére kell fordítani.

  • Bajnaiék szerint ez bűvészkedés a számokkal

    A címre kattintva a Haza és Haladás Alapítvány értékelése olvasható a brüsszeli eredményről, szerintük ez csak részsiker és bűvészkedés a számokkal.

  • "Csak annak van becsülete, aki akár konfliktusok árán is, de kiáll a becsületéért" - vonta le a tanulságot Orbán Viktor. Szerinte a mostani siker bizonyítja, hogy ez a helyes út, "Magyarország csak azért járt jól, mert kiállt magáért". A másik tanulság, hogy a sikerekhez szövetségesekre van szükség. "Magyarországnak sikerült szövetségeseket találni, és egy egyedülálló regionális összefogás keretében teljesíteni követeléseit" - mondta rövid beszédében, amit köszönetnyilvánítással zárt. A beszéd tíz perces se volt, a frakciók 5-5 percben reagálhatnak.

  • Elsőként a szocialisták elnöke, Mesterházy Attila reagált. "Ön pontosan fogalmazott, pontosan annyit ért el, amennyit ezzel a konfrontációval elérhetett" - mondta. Szerinte a siker csak úgy jön ki, hogy most már 293 forint egy euró, és 115 ezerrel kevesebben élnek Magyarországon, így jön ki forintban a jobb arány. Mert valójában 25 milliárdról 20,4 milliárd euróra csökkent a Magyarországnak jutó támogatás. "Abban igaza van a miniszterelnöknek, hogy lehetett volna még rosszabb a helyzet. Az mindenképpen öröm, hogy azon sikerült javítani" - mondta.

  • A szocialista elnök amiatt aggódik, hogy az európai költségvetést még az Európai Parlamentnek is jóvá kéne hagynia, ezért azt kérte, hogy hívják haza a magyar EP-képviselőket, és készítsék fel őket a vitára. Arról is beszélt, hogy hatékonyabban és gyorsabban kell elkölteni az uniós pénzeket, lehetőleg úgy, hogy ne a Közgépnek adják oda. Emellett kíváncsi volna még az E.on gázüzletágának a felvásárlására, és az Orbán-Putyin találkozó részleteire is.

  • A még létező LMP-frakció nevében Schiffer András reagált, első körben Mesterházy mondataira. "Az, hogy a Közgép nyeri a pályázatokat, nem lassítja, hanem gyorsítja a pénzek lehívását" - mondta. Aztán már Orbán mondandóját minősítette a szokásos trükközésnek, és ő is a 25,7-20,4 milliárd euró közti különbséget pécézte ki. A különbözetet növekedésnek hívni szerinte furcsa észjárásra utalt. Ő is beszélt a forint gyengüléséről. "Ahhoz, hogy igaz legyen, amit most elmondott, az kéne, hogy a következő években 787 ezerrel csökkenjen a Magyarországon élő állampolgárok száma" - mondta. Szerinte persze lehet, hogy ez a cél, legalábbis a felsőoktatási reformból ezt olvasta ki.

  • "Hiába mondja azt, hogy Magyarországnak erős az érdekérvényesítése, ha nem ezt látjuk" - mondta Schiffer, aki szerint meg kellene vizsgálni, hogy célt ért-e a kohéziós alap. Ez szerinte ugyanis ahelyett, hogy csökkentette volna, inkább csak növelte a különbségeket a centrum és a periféria országai között. Az agrártámogatások megtartásával sem feltétlenül elégedett. Szerinte az a kérdés, hogy a támogatások a fideszes oligarchákat, vagy a helyi gazdákat gazdagítják majd. Az is érdekli, hogy a munkahelyteremtésre szánt pénzeket a közfoglalkoztatásra, vagy a képzésre fordítják. Hogy az uniós pénzből díszburkolatra és termálfürdőre költenek, vagy valós beruházásokra.

  • A Jobbik elnöke is Mesterházy Attila felszólalására reagált elsőként, és még bajnaizott is egyet. "Önöknek számon kérni senkit sincs joga, önöknek az is megtiszteltetés, hogy itt ülhetnek csendben" - mondta. Orbán felszólalására reagálva azt mondta, álvitának tartja, hogy sikeres volt-e Orbán, vagy sem. A forintárfolyam mellett viszont ő sem tudott elmenni. "Ez olyan, mintha valaki zombikkal próbálná promótálni a szépségszalonját" - mondta. De nem akart a számokon lovagolni, szerinte az ország megértené azt is, hogy válságban kevesebb pénz jut. "Ha úgy tette volna fel a kérdést, hogy elérte azt, amit el lehetett érni, én ellenzéki frakcióvezetőként is azt mondanám, hogy igen. Elérte, hogy Magyarországot nem fölakasztják, hanem főbe lövik az EU-ban, mert ennyi a mozgásterünk" - mondta, majd az EU haldoklásáról beszélt.

  • "Mi jelzi objektíven az EU-val folytatott magyar tárgyalások sikerét? Nem az, hogy papíron mennyi pénzt kapunk, hanem hogy mennyivel kapunk többet, mint amennyit befizetünk" - mondta Rogán. Magyarország nettó kedvezményezett. A következő hétéves ciklusban kedvezőbb a különbözet, 24 milliárd euróról 25 milliárdra nőtt. Ez szerinte igazán kellemetlen lehet a Jobbiknak, ami azt próbálja bizonyítani, hogy nem éri meg EU-tagnak lenni, miközben megéri. Aztán megismételte Orbán szavait arról, hogy az önfeladásnál hatékonyabb módszer volt a nemzeti érdek határozott képviselete.

  • Utolsóként a kereszténydemokraták reagáltak, közülük is a frakcióvezető, Harrach Péter. Ő összefoglalta, hogy mit hallottunk az elmúlt fél órában. Új elemként a deviáns jelenségek elszaporodásáról és támogatásáról beszélt, ezeket okolva a társadalmi válságért, ami szerinte az EU-t tépázza. Majd a keleti nyitásra terelte a szót a török államfő magyarországi, és Orbán Vitkor oroszországi látogatására célozva. De még a szaúd-arábiai felsőoktatási miniszter látogatásáról is szólt. És még a rezsicsökkentést is szóba tudta hozni, mondjuk azzal az egyszerű módszerrel, hogy elkezdett beszélni róla.

  • A miniszterelnök hörgésszerű sóhajjal állt fel választ adni a frakcióvezetők felvetéseire. Mesterházy Attila fölvetéseire például csak és kizárólag udvariasságból válaszolt. "Annyit szeretnék kérni önöktől, hogy a szezont ne keverjék össze a fazonnal. Ha matematikai problémák adódnak, akkor nézzék meg, hogy az Európai Unió polgárai egy főre jutva mennyi támogatást kapnak, és ebben a rangsorban hol állnak a magyarok" - mondta Orbán. Azt is megtudtuk tőle, hogy péntek hajnalban egy ideig az első helyen álltunk, de a litvánok beelőztek. Ezt Orbán nem bánja, mert ők szovjet elnyomás alatt éltek.

  • Orbán azt szeretné, hogy a magyar EP-képviselők védjék meg ezt a költségvetést, ha pedig javulhat, "azt ne akadályozzák meg". Azt is mondta, hogy van olyan szocialista EP-képviselő, aki azt mondta, hogy szívesebben képviselné Luxemburgot, mint Magyarországot. Az E.on felvásárlására és az orosz gázszállításokra vonatkozó javaslat a ház előtt van, a képviselők megtárgyalhatják, mondta Orbán. Ő így hozta be beszédébe a rezsicsökkentést. Az E.on megvásárlása szerinte a nemzeti szuverenitás ügye, mert eddig egy német cég és az orosz állam állapodott meg a magyarországi gázszállításokról.

  • Orbán a paksi kérdésre is reagált. Egy 2009-ben, a szocialisták kezdeményezésére elfogadott határozatra hivatkozott, amely felhatalmazta a kormányt arra, hogy tárgyalásokat kezdeményezzenek a paksi atomerőmű bővítésére. "Nézem, [koppint a kezével] hát Mesterházy Attila is megszavazta" - mondta erről. Az erőmű bővítésére nemzetközi tendert írnak ki, Paks maga pedig száz százalékig állami tulajdonban marad.

  • Schiffer András (LMP) kritikái közül a támogatás összegének csökkenésére nem is kívánt reagálni, csak az agrártámogatás kérdésére. Szerinte a támogatás oda kerül, ahol ténylegesen is művelik a földet. Az EU-s pénzeket csak korlátozottan lehet közfoglalkoztatásra használni, még ha Orbán mást is szeretne. A miniszterelnök nem érti, hogy Schiffer negatív fejleményként beszél a közfoglalkoztatásról, mert szerinte innen már csak egy lépés, hogy azt sértegessék, aki közfoglalkoztatásból él. Majd arról beszélt, hogy amíg a piac nem tud munkát adni, addig a kormány közmunkát fog adni.

  • Orbán beszélt még a Svájcba menekített vagyonok felderítéséről is, majd rátért Vona Gábor felvetéseire. "Értem én, amit ő mond arról, hogy nincs szükség kommunikációs trükkökre. Egyetértek önnel, a magyar kormány eredményei nem érdemelnek semmilyen kommunikációs trükköt" - mondta, majd arról beszélt, hogy nem is trükköznek, csak az igazságot mondják el. Ennek lényege, hogy a következő hétéves ciklusban több pénzt kapunk vissza az EU költségvetéséből a befizetéseinkhez képest, mint a mostani hétéves ciklusban. Számításai szerint Magyarország rosszul járna, ha kilépne az EU-ból. "A következő hét évben népszavazást tartani az EU-tagságról nem ésszerű politikai pozíció" - mondta.