Három egyetemet szálltak meg a diákok

2013.02.11. 22:06 Módosítva: 2013.02.11. 22:46
A tüntető diákok hétfőn az ELTE BTK, a Corvinus, majd a Színművészeti Egyetem épületét is elfoglalták egy időre. A Deák térről még ezren indultak, később egy több száz fős csoport mozgott a városban. A rendőrök csak kísérték a kiszámíthatatlanul mozgó csoportot, és igyekeztek rávenni a diákokat arra, hogy ne az úttesten vonuljanak. Estére több száz diák vette be magát az ELTE bölcsészkarára, és egy maroknyi csoport megszállta a pécsi BTK-t is. Reggelig maradnak.

Az elmúlt másfél hónap tárgyalásain a kormány sokat engedett a hallgatók követeléseinek, ami akár el is vehette volna a hétfői diáktüntetés élét. Olaj volt azonban a tűzre a Fidesz-KDNP pénteken benyújtott alaptörvény módosítási indítványa, amely az alkotmányba betonozná a hallgatók röghöz kötését.

Bár a diákok a tüntetést hétfő délutánra hirdették meg, az ELTE Bölcsészettudományi Karának Múzeum körúti épületében a Hallgatói Hálózat már délelőtt meglepetésszerű akciót szervezett. Mintegy negyvenen elfoglaltak egy termet, ahol fórumot tartottak. Az aktivisták ezután benyitottak a többi terembe is, félbeszakították az órákat, és a többi diákot is arra szólították fel, hogy vonják blokád alá az épületet. A toborzás nem járt nagy eredménnyel, kevesen csatlakoztak hozzájuk.

A kar dékánja elítélte a tanítás megzavarását, de a hahások beszámolói szerint az oktatók többsége szimpátiáját fejezte ki. Elítélte az akciót az Emberi Erőforrás Minisztérium oktatási államtitkársága is. Közleményük szerint elfogadhatatlan, hogy miközben a diákok nagy része tanulni szeretne, "pár forrófejű agitátor megakadályozza az órák megtartását". Az Emmi senkinek a jogát nem vitatja el a szabad véleménynyilvánításra, de mint közölte: minden tiltakozónak tudnia kell, hogy mások jogait sem korlátozhatják, bármennyire hisznek is saját igazságukban.

Délután fél négyre közel ezer tüntető gyűlt össze a Deák téren. Az egyetemisták mellett ott voltak a középiskolásokat képviselő szervezetek is. A téren megjelentek a Jobbik által életre hívott Magyar Tavasz Mozgalom képviselői is, akik ugyan részben egyetértettek a HaHa követeléseivel, de elítélték az oktatást megzavaró anarchista módszereket, és a "senki által fel nem hatalmazott érdekképviselet" tevékenységét.

Több mint ezer tüntető indult el ezután az egy irányba lezárt Károly körúton. Bár a demonstrációt eredetileg az ELTE Lágymányosi campusáig hirdették meg, a menet azonnal megállt az ELTE BTK Trefort-kerti komplexuma előtt a Múzeum körúton. Itt az egyetem erkélyéről hangosbeszélőn beszélt egy aktivista a tüntetőkhöz a délelőtti egyetemfoglalásról. A menet vezetői ezután váratlanul bejelentették, hogy hivatalos demonstrációjuk itt véget ért. Azt senki nem mondta egy szóval sem a tüntetőknek, hogy menjenek be az ELTE-re, de kézenfekvő volt, hogy a szétoszló tömeg egyszerűen bevonul a Trefort-kertbe.

A diákok ezzel elfoglalták a bölcsészkart. Az épületbe beözönlő tüntetők három termet töltöttek meg, ahol hallgatói fórumot tartottak a további teendőkről. Szavazással az a döntés született, hogy foglaljanak el más egyetemeket is. Távlati terveik között az szerepelt, hogy az egyetemi blokádot országossá szélesítik ki.

Ezután egy kb. ötszáz fős csoport kiment az épületből, majd rendőrök kíséretében végigvonult a Múzeum és a Vámház körúton a Corvinus Egyetemhez. Bár az egyetem két biztonsági őre egy ideig megpróbálta feltartóztatni a hangosbeszélővel érkező szervezőket és az újságírókat, egy idő után feladták a küzdelmet. A tüntető diákok az egyetem félhomályban lévő aulájában gyűltek össze. Itt kiderült, hogy a visszhangos teremben jó jelszavakat skandálni, a terem akusztikája azonban lehetetlenné teszi egy fórum megtartását.

Egy "helyőrséget" hátrahagyva ezért erős rendőri kísérettel visszaindultak az ELTE felé a Múzeum körút járdáján. A tüntetők ezután bementek a Nemzeti Múzeum kertjébe is, ahol petőfiztek egyet, azaz közösen elszavalták a Nemzeti dalt. A menet ezután a Színház- és Filmművészeti Egyetem felé vette az irányt. A Rákóczi úton a rendőrök felszólítása ellenére az úttesten vonultak végig, majd több százan bementek a Színmű Ódry-termébe.

Itt az a döntés született, hogy mindannyian vonuljanak vissza a már elfoglalt ELTE BTK-ra. Este nyolc előtt így több száz diák szállta meg ismét a Trefort-kertet. A diákok eldöntötték, hogy ott éjszakáznak. Este olyan táblát raktak ki, hogy az egyetemfoglalás határozatlan időre szól - amíg Balog Zoltán alá nem írja az általuk kidolgozott részmegállapodást.

Az egyetem dékánja este közleményben ítélte el az akciót. Azt írta, este nyolc után senki nem tartózkodhat az épületben, így minden felelősséget a jogsértő akció szervezőinek kell vállalni.

Kisebb megmozdulások voltak Pécsen, Szegeden és Debrecenben is. Debrecenben a néhány hahás által tartott fórumon Loki-szurkolók jelentek meg, és hangos vitába keveredtek a diákokkal, mert azok korábban bírálták a stadionra költött pénzeket. Pécsen körülbelül hetven hallgató este bement a bölcsészkar épületébe és pesti társaikhoz hasonlóan reggelig akarnak maradni.

Érintkezett a diákok tüntetésével az ország különböző pontjairól a fővárosba érkezett Éhségmenet is. A munkát, kenyeret, minimálbért követelő kb.150-200 felvonuló hétfő délután az Astoriától vonult a Deák tér, majd a Parlament irányába. A Parlamentig azonban nem jutottak el, mert a Kossuth térbe torkolló Alkotmány utcán kettős rendőrsorfal állta útjukat. A tüntetők itt találkozhattak a két oszlop közé kifeszített hatalmas molinóval, amelyre valakik ezt írták: "Köszöntjük a szoci hataloméhség menetét."

A menetben az MSZP és a baloldali ifjúsági mozgalom, a Societas képviselői is feltűntek zászlókkal. Török Zsolt az MSZP képviselője az Indexnek azt mondta: a menetet nem a szocialisták szervezték, de támogatták azt, így például szállást adtak a vidéki MSZP-irodákban a menet tagjainak. Az Alkotmány utcában felállított színpadon a szónokok az Orbán-kormányt szidták nem éppen válogatott kifejezésekkel. A rendőrkordon miatt végül petíciójukat a menettel végig együtt vonuló Újhelyi Istvánnak, az országgyűlés szocialista alelnökének adták át.