Lebontják a bátszéki toronysisakot

2013.02.11. 16:24

Lebontják az ország egyik legmagasabb templomának, a bátaszéki római katolikus templomnak a veszélyessé vált toronysisakját, közölte a pécsi egyházmegye püspöke hétfőn Bátaszéken.

Udvardy György elmondta: a statikai szakvélemény szerint olyan mértékben károsodott a toronysisak faszerkezete, hogy nem menthető meg, a szerkezet továbbra is veszélyt jelent az épületre, valamint közvetlen környezetére.

Tavaly novemberben derült ki, hogy az 1902-ben, neogótikus stílusban épült műemléktemplom 84 méter magas tornyának szerkezete súlyos károsodást szenvedett, ezért a templomot bezárták, környezetét elkerítették. Az életveszélyes állapotot január végére az egyházmegye és a plébánia összefogásával elhárították, az eddigi munkálatokra 25 millió forintot fordítottak egyházi forrásból.

Udvardy György elmondta, bíztak abban, hogy a torony megerősítése után a 30 méter magas sisak szerkezete helyreállítható, a szakvélemény alapján azonban el kell bontani. A templomot továbbra sem lehet használni, a veszély miatt lezárt terület határa ugyanakkor a templomot övező járdák helyett az épület kerítése lesz.

A remények szerint húsvétra befejeződik a toronysisak bontása és ideiglenes lefedése, majd megkezdődik az új sisak tervezése.

Az elődje menthetetlen volt

Az impozáns méretű, Nagyboldogasszony tiszteletére szentelt, neogótikus stílusú római katolikus templom 1899-1902 között épült, terveit Hofhauser Antal készítette. A menthetetlen apátsági templom helyén épült.

A templom három hajóval, keresztházzal, tágas szentéllyel, északi oldalán kápolnával, a délin sekrestyével épült. Méretei jelentősek: külső hosszúsága 62,28 méter, szélessége 21,9 méter, a torony 82,45 méter magas. Építéséhez 2,5 millió közönséges és félmillió darab Eszterházi-féle falburkoló téglát használtak fel.

A szépen faragott padok, székek, gyóntatószékek, térdeplők az asztalosipar remekei - German Ferenc pécsi műasztalos műhelyéből kerültek ki. Az értékes üvegablakok Walter Gida üvegfestő-műhelyében készültek.

(Forrás: vendegvaro.hu)