Sokféleképp fog fájni a régi LMP-nek

2013.02.11. 16:18
Évente körülbelül százmillió forinttól elesik, ötven parlamenti munkatársának nagy részét pedig kénytelen lesz elbocsátani az LMP azt követen, hogy a pártnak megszűnik a frakciója az Országgyűlésben. Frakció nélkül a képviselők fizetése is csökken, a szereplésért pedig többek között Gyurcsány Ferenccel kell majd versenyezniük.

Hétfőn hivatalosan is kilépett az LMP parlamenti frakciójából a Párbeszéd Magyarországért (PM) pártot megalapító 8 képviselő. Az erről szóló nyilatkozatot hétfőn délután elküldték Schiffer András frakcióvezetőnek és Kövér László házelnöknek. Ez azt is jelenti, hogy az eddig 15 fős LMP-frakció létszáma 7-re csökken, a házszabály szerint pedig ha egy frakció létszáma 12 alá esik, a képviselőcsoport megszűnik.

A nyolc képviselő kilépése után a házelnöknek 72 órája van arra, hogy bejelentse a frakció megszűnését. Ezután elkezdődik egy úgynevezett felszámolási eljárás: a frakciónak meg kell szüntetnie a folyamatban lévő ügyeit, például fel kell bontania a különböző, hosszú távra megkötött szerződéseit. Ilyenek lehetnek például a sajtófigyelésre külsős cégekkel megkötött szerződések. Ezeket a párt és az Országgyűlés Hivatalának munkatársai közösen tekintik át.

Heltai László, az LMP szóvivője az Indexnek hétfőn azt mondta: a felszámolás során elbocsátják a frakció által foglalkoztatott 50 ember többségét. Ők többnyire a frakció szakmai szakértői voltak,
kommunikációs feladatokat láttak el, illetve az egyes képviselők mellett asszisztensi munkát végeztek. Hozzátette: közülük nem mindeki dolgozott teljes állásban. Néhányan a frakció megszűnése után is a képviselők mellett fognak dolgozni, hogy kik maradnak, az később dől el, mondta a szóvivő.

Az irodákat megtarthatják

A törvény szerint egyébként a frakciók tizenhárom, munkájukat segítő köztisztviselőre tarthatnak igényt, valamint minden ötödik frakciótag után még két köztisztiviselőt vehetnek fel. Alkalmazottakat viszont független képviselők is fogadhatnak közpénzből, havi legfeljebb 347 850 forintot kérhetnek erre az Országgyűlés hivatalától.

Az LMP-frakció több irodát is használt, a Margit híd tövében fekvő Képviselői Irodaházban a képviselők kettesével dolgoztak egy-egy irodában. Ezeket a frakció felbontása után is tovább használhatják a függetlenné váló képviselők, a házszabály szerint ugyanis minden képviselőnek biztosítani kell irodát. Az LMP ezen kívül egy frakcióirodát (tárgyalóval és más egyéb helyiségekkel együtt) is kapott, Heltai szerint a kormánypárti többségtől függ majd, hogy ezt megtarthatják-e, vagy pedig a későbbiekben termet kell-e foglaltatniuk az Országgyűlésben.

Tízmilliókat buknak

A szóvivő szerint a frakció éves szinten összesen 260 millió forintot kapott az Országgyűlés Hivatalától. A frakció megszűnésével az összeg egészétől nem kell megválniuk, ennek oka, hogy a független képviselőket is megilleti bizonyos keret. Heltai szerint a hét LMP-s képviselő pénzügyi keretét a továbbiakban is közösen fogják kezelni, így becslése szerint körülbelül évente 100 millió forinttól esnek majd el.

Az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvény úgy rendelkezik, hogy a frakciók a működésükkel járó kiadásokra huszonöt képviselő alapdíjának, valamint ellenzéki párt esetében képviselőnként az alapdíj 90 százalékának megfelelő összeget jogosultak igénybe venni. Az LMP esetében ez 8 millió 928 ezer 150 forintot jelentett havonta. A független képviselő „munkájának segítéséhez” az alapdíja 105 százalékát veheti igénybe. Ez egy embernél 243 495, tizenöt embernél összesen 3 millió 652 ezer 425 forintot jelent havonta. Ezen felül azonban más jogcímen is kpaott pénzt a frakció.

Ugranak a pótdíjak is

Nemcsak a közös parlamenti kiadásokon lesznek kénytelenek spórolni a volt LMP-sek. A függetlenné váló képviselők jövedelme is esni fog. Ennek az az oka, hogy a frakció megszűnésével automatikusan távozniuk kell a parlamenti bizottságokból, a tagságért így már nem vehetik fel majd az eddig megszokott pótdíjat. Eddig minden bizottságban ülhetett legalább egy LMP-s, mert  házszabály alapján minden frakciónak helyet kell kapnia az összes parlamenti bizottságban.  A független képviselőknek viszont csak egy-egy helynek kötelező jutnia, tehát a volt LMP-sek függetlenként valószínűleg nem tudnak majd annyi bizottságban tagok lenni, mint korábban.

Dorosz Dávid például most még tagja a honvédelmi, a külügyi és a nemzeti összetartozás bizottságnak is. A törvény szerint az első bizottsági tagságért a képviselői alapdíj 70 százaléka jár, a második bizottsági tagságért pedig a 25 százaléka. Dorosz 452 205 forintos bruttó tiszteletdíja tehát úgy jön össze, hogy megkapja a 231900 forintos alapdíjat, plusz egyszer annak a 70, egyszer pedig a 25 százalékát. Ha csak egy bizottságban lesz majd tag, akkor 57975 forinttal kevesebbet fog hazavinni. Még több pénz forog kockán a bizottsági elnökök , illetve alelnök esetében. Osztolykán Ágnesnek például havi plusz 231 900 forintot jelent, hogy alelnök az oktatási bizottságban, Jávor Benedek pedig, aki a fenntartható fejlődés bizottság elnöke 278 280 forintot kap ezért. Ha nem lesz LMP-frakció, frakcióvezetői és frakcióvezető-helyettesi pótlék sem fog járni senkinek.

A volt LMP-s képviselők megszólalási lehetőségei is alaposan le fognak szűkülni. A felszólalásoknál a függetlenek jutnak utoljára sorra. Azután, hogy már az összes frakció emberei elmondhatták a véleményüket, a házszabály szerint a leggyorsabb, az elsőként szólásra jelentkező független képviselőnek kell szót adni. Ez a volt LMP-sekre nézve azt jelenti, hogy a többi függetlennel, például Gyurcsány Ferenccel, Molnár Oszkárral vagy a kiugrott jobbikosokkal kell versenyezniük a megszólalási lehetőségért. Napirend előtt pedig egyáltalán nem szólalhatnak fel.