Elfoglalják az ELTE-t a tüntető diákok

2013.02.11. 16:46
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az ELTE BTK-n zajló fórumon egy aktivista azt mondta: szeretnek egyetemre járni és tanulni, de a helyzet most olyan, hogy a diákokat közös gondolkodásra és egyetemfoglalásra szeretnék sarkalni, hogy maguk nyilvánítsák ki akaratukat. Az aktivista azt javasolta, hogy más egyetemeket is foglaljanak el, és szervezzenek országos egyetemi blokádot.

  • Egy szürke Suzukiból szólt a muzsika

    Amikor a zsinagógánál járt a HaHa-menet

  • Nem az MSZP szervezte az Éhségmenetet, de logisztikai támogatást nyújtott, mondta a "szoci halaloméhségre" utaló molinó árnyékában Török Zsolt, az MSZP szóvivője. Elismerte, hogy a felvonulók több helyen az MSZP pártirodáiban aludhattak. A mostani felvonuláson is ott van Nyakó István és Újhelyi István is. Török Zsolt azzal kapcsolatban, hogy az Éhségmenettel felvonuló MSZP-sek, köztük Nyakó István Gyöngyösön a helyi fürdőben szaunáztak, azt mondta: a felvonulók nem tudtak hol fürödni, erre az MSZP-irodában nem volt lehetőség, ezért mentek be a helyi fürdőbe.

  • Az oktatási államtitkárság elfogadhatatlannak tartja, hogy „pár forrófejű agitátor" mások jogait korlátozva akadályozza a felsőoktatásban az órák megtartását, reagáltak az ELTE-ben történtekre. Kiemelték, senkinek a jogát nem vitatják el a szabad véleménynyilvánításra, de minden tiltakozónak tudnia kell, hogy mások jogait sem korlátozhatják, bármennyire hisznek is saját igazságukban.

    Azt írták, hogy a kormány teljesítette a hallgatók legfontosabb követeléseit, és erről tavaly decemberben a felsőoktatásban tanulók legitim képviselőivel részmegállapodást írtak alá, de a még nyitott kérdésekről folyamatosan egyeztetnek az érintett képviseletekkel. „E tárgyalások a demokratikus jogállam eljárásai szerint folynak. A jövő értelmiségétől elvárható, hogy ezen kereteken belül fejezze ki véleményét" – írták.

  • Itt vagyunk!!!

    Az elfoglalt ELTE BTK épületében elindul a tüntető diákok bázisdemokratikus ülése.

  • Az Éhségmenet Alkotmány utcában felállított színpadán egy három műszakban dolgozó hat gyermekes edelényi közmunkás beszélt. A fő üzenete az volt, hogy "ne féljetek, mert van képviseletetek", majd azzal búcsúzott: "Orbán Viktornak üzenem, hogy menjen a picsába és vigye magával a haverjait is".

  • Az elfoglalt ELTE-n három teremben zajlanak hallgatói fórumok. Mindhárom teremben elfogadták, hogy éjszakáig maradnak.

  • Ellentüntetők a HaHa gyűlésén

    A HaHások illegitim, önjelölt forradalmárok, állítja a Magyar Tavasz Mozgalom vezetője.

  • Szemantikai problémába futott bele a diákság

    Mi is az a blokád?

  • A „Munkát, kenyeret!" úgy látszik az új köszönés az éhségmenetben, legalábbis a szegedi éhségmenet vezetője ezekkel a szavakkal kezdte és zárta is beszédét.

  • Az ELTE-n az egy nagyobb csoport úgy döntött, hogy elindulnak egy másik egyetemre és útközben próbálnak újabb támogatókat szerezni. Miután többségük színművészeti egyetemre jár, most oda mennek.

  • Egy ősz úr veszélybe sodorta a diáktüntetést

  • Nem finomkodnak az Éhságmenet színpadán felszólalók. Tóth Imre, a menetet szervező diósgyőri munkás szerint gyáva és hazug kormányunk van, ami a külföld seggét nyalja. A szónok szerint fasiszta országban élünk, amit egy fasiszta diktátor vezet, a miniszterelnököt pedig tetű patkánynak is nevezte beszédében.

  • Nem csak egy kisebb csoport, hanem több száz hallgató döntött úgy, hogy újra az utcára megy, és más egyetemeket is blokád alá von. Az ELTE BTK-n a három nagyobb előadóból kettő kiürült, egyben még fórumoznak. Az újra az utcára özönlő tüntetők a rendőröket is meglepték. Hirtelen nagyon sok rendőrautó érkezett a Múzeum körútra.

  • A Baranya megyei Sellye polgármestere, Tóth Attila – akit a menetelők maguk közt csak Bagirának szólítanak – 130 km-t sétált le az éhségmenettel. Értelmezése szerint a polgármesteri eskű kötelességévé tette, hogy ilyen szorult helyzetben is képvisleje a lakosokat. Ahogy leírta, a településen mostanában sem az élelmiszer, sem a halotti leplek nem fogynak jól, és szerinte ez azt jelenti, hogy Magyarország nem él, de még nem is halott, hanem vergődik.

  • Körülbelül 500 diá most a Kálvin tér felé vonul a Múzeum körúton az úttesten. A rendőrök egyelőre közreműködnek és biztosítják az útvonalat. A Nemzeti Múzeumnál megpróbálták a járdára terelni a diákokat, de ez nagyobb tömeg miatt nem ment zökkenőmentesen. A menet elején állók azt mondják, hogfy a színművészeti egyetem a cél, de ez nem éppen erre van. A diákok azt skandálják, hogy "szabad ország, szabad egyetem".

  • Kovács Katalin ózdi közmunkás állítása szerint azért bocsátották el állásából, mert megkérdezte, miért nem visznek ivóvizet annak a kb. 100 családnak, akiknek nincs hozzáférésük a tiszta vízhez. Az éhségmenet tüntetésén résztvevő egykori közmunkás szerint a vallás szerepét gyakran hangsúlyozó Fidesz politikusainak nem ártana beiratkoznia egy hittanórára, ugyanis ha gyilkosságot nem is követnek el, bűnrészesként hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre több reménytelen helyzetű ember az öngyilkosságba menekül.

  • Maradnának is, mennének is

    A diákok egyszerre akarnak jelen lenni az egyetemen és az utcán is. Ez nehéz feladat.

  • Eldőlt, a Corvinusra vonulnak a tüntető diákok. A rendőrök feladták, hogy a járdára tereljék a menetet, így kb 500 fős csapat az úttesten és a villamossíneken megy.

  • Mesterházy Attila, az MSZP elnöke egy darabig a hátsó sorban, egy kapualjban álldogált az Alkotmány utcában az éhségmenet tüntetésén, de kb. tíz perce távozott.

  • saját magát. A rapper a következő mondatokkal zárta alig kétperces szónoklatát az Éhségmenet tüntetésén: „Baszd meg az Orbánt, baszd meg a kormányt!".

  • Több száz tüntető ment be a Corvinus Egyetem aulájába, ahol a Marx szobor árnyékában azt kiabálják, hogy "nem hagyjuk, nem hagyjuk". A nagy tér igencsak felerősíti a zajokat. A Corvinus két biztonsági őre először nem akarta beengedni a hangosbeszélőt tartó szervezőket és az újságírókat, de olyan sokan özönlöttek a kapuhoz, hogy egy idő után feladták. Az aula már sötét, csak a környező termekből jön a fény, ami elég misztikus hangulatot áraszt.

  • Az egyetemisták és főiskolások érdekképviselete, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája példás érettségről adott tanúbizonyságot akkor, amikor felismerte, hogy felsőoktatás szükségszerű átalakítása mellett, a hallgatók számára a lehető legtöbb előnyt és lehetőséget az EMMI-vel aláírt részmegállapodás biztosítja, mely valamennyi fontos kérdésre reflektál.

  • Az Éhségmenet tüntetésén két tiltakozó fáradhatatlanul próbálja lekaparni az útmenti oszlopokról a Civil Összefogás Fórum hirdetéseit, amelyeken az áll: Gyurcsány és Bajnai együtt tették tönkre az országot. A művelet nem egyszerű, hiszen miután az aljával végeztek, már két méter magara kell ugrálniuk a plakát tetejéhez. Az egyik menetelő egy zászlórudat is bevetett a cél érdekeben.

  • A Közgáz aulája akusztikailag alkalmatlannak bizonyult az újabb fórumozásra, ezért a tüntetők elindultak a Színművészeti elfoglalására. Tapasztalt hódítók módjára egy kisebb helyőrséget azért hátrahagytak a Corvinus aulájában is, biztos ami biztos.

  • A Vámház körúton vonulnak már a diákok, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemet is elfoglalják. A tüntetők most a járdán vonulnak, mellettük a bicikliúton sok rendőr biztosítja, hogy ott is maradjanak. Érezhetően forgácsolódik a tömeg. Ugyan a Közgázon maradt egy kisebb csoport, többen időközben leváltak a menetről.

  • Nyakó István szocialista országgyűlési képviselő elmondta, hogy a Fidesz a hétfői parlamenti ülésnapon adott válaszaival méltatlanná vált arra, hogy átadják nekik a petíciót, ezért felkérte az MSZP-s Újhelyi Istvánt, az országgyűlés alelnökét, hogy vegye azt át. A petíciót felolvasták a résztvevőknek: abban többek között minimálbért, és egész évre szóló munkalehetőséget követelnek. Újhelyi azt mondta, hogy a petíció „minden szavát megértettük", és megígérte, hogy megkeresik, ki a felelős a „Köszöntjük a szoci hataloméhség menetét!" feliratú molinóért, ami a Parlament elé volt kifeszítve. A rendezvényt a Szózat zárta, a tömeg elkezdett oszlani.

  • A Színművészetire vonulnak a diákok

  • Egy váratlan fordulattal a Színmű helyett a Nemzeti Múzeumhoz vonultak a diákok, a lépcsőkön terveznek újabb fórumot tartani. Hideg van, de egyelőre bírja a több száz fős tömeg.

  • Több száz kis Petőfi Sándor szavalt a Nemzeti Múzeumnál