Térkép, Galéria, Videó
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Elfoglalják az ELTE-t a tüntető diákok

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Olajat öntöttek a tűzre a tüntetések előtt

    A kormány az elmúlt másfél hónapban néhány ponton engedett a diákok követeléseinek, amely részben csökkentette a hétfőre tervezett diáktüntetés élét. Pénteken azonban olajat öntött a tűzre azzal, hogy olyan alaptörvény-módosítást nyújtottak be, amely az alkotmányba foglalná a leginkább vitatott röghöz kötés intézményét. A hallgatók délután nemcsak Budapest belvárosában tüntetnek, de Pécsen, Szegeden és Debrecenben is lesznek megmozdulások. Az Éhségmenet egy ponton érintkezik a fővárosi diáktüntetéssel.

    Így várják az éhségmenetet a Parlamentnél
    Így várják az éhségmenetet a Parlamentnél
    Fotó: Kubatov Gábor / Facebook
  • Ők állnak a diáktüntetések mögött

    Fővárosiak, vidékiek, egyetemisták, gimnazisták, végzett és aktív hallgatók szervezik az elmúlt évek legnagyobb hatású utcai demonstrációit. A sok száz aktivistából most csak néhányat mutatunk be, de ne lepődjön meg, ha a közvetlen környezetében diákaktivistákkal találkozik.

  • Blokádolnak a pesti bölcsészkaron

    Hétfő délelőtt 11 órától az ELTE BTK-n blokádot hirdetett a hallgatók egy csoportja. A diákok a főépület egyik előadótermét foglalták el, és ott fórumot tartottak. Ezután teremről teremre jártak, és hallgatókat igyekeztek toborozni a blokádhoz. Néhány előadás meg is szakadt. Az egyetem dékánjának is szóltak, de ő nem támogatja az akciót. A diákok úgy tervezik, hogy akár éjszakára is az épületben maradnak. Ha a rendőrséget kihívják rájuk, akkor passzív ellenállással akarnak válaszolni.

  • Hogyan éld túl a téli diáktüntetést

    Tüntetni, alkotmányos gyülekezési jogunkat gyakorolni, számon kérni a politikán az ígéreteit fontos dolog, és egyúttal remek szórakozás. Ugyanakkor nem várt kérdéseket is felvet, ha a legnagyobb fagyok idején kell demonstrálni céljainkért.

  • Így jár a BKV a tüntetések alatt

    A lezárásoktól függően változhat a 9-es és 15-ös autóbuszok, a 70-es és 78-as trolibuszok, valamint a 47-es és 49-es villamosok közlekedése. A korlátozások életbe léptetése a demonstráción résztvevők számától és a hatóságok döntésétől függ.


  • View Hétfői tüntetések Budapesten in a larger map

  • Az ELTE BTK dékánja hétfő délután közleményt adott ki az ott zajló toborzásról és teremfoglalásról. Dezső Tamás nagyon sajnálatosnak tartja, hogy egy oktatási és kutatási intézményben "a felsőoktatás jövőjéért aggódó hallgatók és szervezők az oktatás megzavarásának eszközéhez nyúltak". A közlemény szerint mivel senki sem kért a dékántól, a Kar felelős vezetőjétől, a campus ingatlangazdájától időben, a meghirdetés előtt semmilyen módon engedélyt a rendezvény megtartására, az engedély nélküli rendezvénynek számít. A Kar vezetése nem vállal közösséget az ott elhangzó felszólalásokkal és véleménynyilvánításokkal, és a rendezvény megtartásának minden felelősségét és következményét a szervezőkre terheli.

  • Valószínűleg csak a Magyar Nemzetből és a Hír Tv-ből tájékozódnak azok a pécsi professzorok, akik a Pécsi Újságban közölt nyilatkozatukban ezt írják: a Hallgatói Hálózat "egy senki által meg nem választott, a hallgatók képviseletére fel nem jogosított csoportosulás, amelyről rövid idő alatt kiderült, hogy külföldről támogatott politikai erők játékszerévé vált". "Sajnálatosnak tartjuk egyes kari vezetők magatartását, akik teret engedve, sőt támogatva a Hallgatói Hálózat törekvéseit, beengedik a politikát az egyetem falai közé" - olvasható a nyilatkozatban. Remélik, hogy azok az oktatók, akik a HaHa mozgalmához csatlakoztak, "felismerik a helyzet fonákságát, és céljaikat nem a diákság hátára felkapaszkodva, egy illegitim szervezet útján próbálják meg elérni". A nyilatkozatot aláíró  pécsi professzorok továbbra is a Hallgatói Önkormányzatot tekinti az egyetemi hallgatóság képviseletére jogosult szervezetnek. Bíznak a hallgatók józanságában, az oktatási kormányzattal folytatott tárgyalásaik sikerében. (MTI)

  • A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) támogatja a Hallgatói Hálózat tüntetését. A hivatalos diákszervezet közleménye szerint nem tudtak arról, hogy a kormány a hallgatói szerződést az Alaptörvényben akarja rögzíteni. Az egyeztetéseken a kormányzat kizárólag az elvi elvárások fenntartására és nem a röghözkötés technikai megvalósítására – alaptörvénybe foglalására – tett utalást. A HÖOK szerint erezhető a társadalom egy részének igénye, hogy a tandíjmentesen megszerzett diploma mögött rejlő tudás az ország határain belül is kamatozzon, de úgy látják: a diplomások kivándorlása általánosságban nem bizonyított, a szakterületi kivándorlás pedig a hallgatói szerződés kényszerítő eszközével nem oldható meg.A szervezet méltatlannak tartja, hogy egy vitatott társadalmi kérdésben a kormányzat a saját álláspontját, alaptörvényben kívánja rögzíteni.

  • Deák tér, HaHa-tüntetés: Lassan  érkeznek az emberek a Deák térre a Hallgatói Hálózat tüntetésére. Egyelőre 150-200-an lehetnek. Többségük egyetemista, de sok középiskolás is jött és van néhány idősebb szimpatizáns is. A Középiskolás Hálózat tagjai egy nagy transzparenst hoztak.

  • Körülbelül 100-150 ember áll az Éhségmenet demonstrációján az Astoriánál. Már megérkeztek a Békés, Csongrád, Somogy, Tolna és Baranya megyéből elindult tüntetők, de még az Észak-Magyarországból indult menetre várnak, ami éppen a Keletinél tart. A várakozók között vannak, akik a Societas logóját viselik, egy kisebb csoport a Népi Front zászlóját tartja, de vannak itt a közmunkások szakszervezetétől is.

  • Deák tér: A Deák téren gyülekező hahások közelében megjelent egy új szervezet, a Magyar Tavasz Mozgalom, amely jobbról előzné a Hallgatói Hálózatot. A tavaszosok fiatal jobboldali értelmiségiek csatlakozását várják. Egyetértenek a Hallgatói Hálózat céljaival, de szerintük az egyetemek ügyét nem lehet anarchista módon és senki által fel nem hatalmazott érdekképviseletekkel megoldani. Valahonnan már pénzük is van: a Magyar Tavasz Mozgalom tagjai fehér esőkabátban vannak, amire profi módon nyomták rá a nevüket és bajnais utánérzésű szlogenjüket: "Újra van remény".

  • Astoria: Az éhségmenetesek között egy ember azzal büszkélkedik, hogy Lázár János városából, Hódmezővásárhelyről ő jött egyedül. Szerinte az is azt mutatja, hogy ott a félelem és a rettegés úr.

  • A színműveszeti egyetemről tömbben érkező 150 fős csoporttal kezd megtelni a Deák tér. "Hass, alkoss, gyarapíts" skandálták, és egy transzparenst hoztak "Fekete országimázs" felirattal.

  • Astoria: "Mocskos kommuniták, le vagytok baszva", kiáltotta ode egy idős ember az éhségmeneteseknek az Astoriánál, akik válaszul azt skandálták, hogy "munkát, kenyeret". A vita ezzel lezárult, mert az idős embert a rendőrök elkezdték igazoltatni.

  • Elindult az Éhségmenet az Astoriától a Deák tér felé a Kiskörúton, ahol a forgalmat egy időre lezárták. Ők is szépen összegyűltek, a menet az Astoria és a Deák tér közötti távolság felére nyúlik. "Munkát, kenyeret, igazságos béreket!" - kiabálják. Az útvonalat rendőrök biztosítják, akik tízméterenként haladnak a felvonulók mellett.

  • Tényleg nem keveredett a vidéki szegények és a fővárosi diákok tüntetése. A Deák térnél elhaladó éhségmenetesek ugyan "veletek vagyunk" kiáltással köszöntötték a diákokat, akik válaszul megtapsolták őket, de a két demonstráció csak súrolta egymást.

  • Bár az Éhségmenetet hivatalosan nem az MSZP szervezte, egy Békéscsabáról érkezett felvonuló érdekes dolgokat mesélt, amikor azt kérdeztük tőlük, hol aludtak, míg Budapestre értek. Mint mondta: a legtöbb helyen az MSZP-től is fogadta valaki őket, ők szervezték meg az elszállásolásukat. Aludtak étteremben, tornacsarnokban, de Kecskeméten konkrétan az MSZP pártirodájában töltötték az éjszakát.

  • Első látásra bármennyire is visszafogottnak tűnik a Deák téren debütált, hófehér széldzsekis Magyar Tavasz Mozgalom, a látszat senkit ne tévesszen meg: ezt a Jobbik hívta életre a Hallgatói Hálózat megtorpedózására. A mozgalom megalakulását január 26-án jelentette be Vona Gábor, a Jobbik elnöke. Facebook-oldalukon "anarchista tombolásnak" nevezik, hogy az ELTE BTK-n ma a hahások több órán megzavarták a tanulni vágyó fiatalokat.

  • Semmibe vesznek és nevetnek rajtatok

    A diákok a Deák téren tiltakoznak a röghözkötés ellen.

  • A tüntető diákok most indultak el a Deák térről az Astoria irányába. Az arra vezető sávokat lezárta a rendőrség. A menet élén egy kisbusz halad, amiből zene szól.

  • Átvonult a belvároson az éhségmenet

  • Debrecenben Loki-szurkolók zavarták meg a Hallgatói Hálózat fórumát a Romkert kávézóban, és hangos szóváltás alakult ki közöttük írja a dehir.hu. Az eseményen alig pár diák és szimpatizáns vett részt, a szurkolók körülbelül tizen voltak. A drukkerek azt nehezményezték, hogy a HaHa januári, hétfős debreceni demonstrációján a stadionberuházást is támadták. Az egyik demonstráló tábláján akkor az állt: 11,5 milliárd > 1 stadion > 0 haszon. 1100 orvos > felbecsülhetetlen. A drukkerek közül az egyik a mikrofonhoz lépett, s ingerülten kérdőre vonta a HaHa-sokat.

  • Már az Alkotmány utcában halad az Éhségmenet a Parlament felé, ahol egy petíciót akarnak átadni. Az érzelmes hangon írott petícióban a felvonulók munkát és tisztességes minimálbért követelnek, de szerepel benne a "nem vagyunk vidéki surmók" kitétel is.

  • A diákok felvonulása a Múzeum körúton az ELTE BTK elé ért, ahol már délelőtt blokáddal próbálkoztak a diákok. Itt az egyetem erkélyéről hangosbeszélőn szól egy diák a tüntetőkhöz. Bár a menet elvileg Lágymányosig ment volna, a felvonulűs szervezője bejelentette: a hivatalos felvonulásuk itt véget ért. Feltehetőn be akarják vezetni a tüntetőket az ELTE-re.

  • Az Alkotmány utcában rendőrsorfal állította meg az Éhségmenetet és nem engedik a tüntetőket a Parlament elé jutni.

  • Mivel a szervezők hivatalosan is bejelentették a felvonulás végét az ELTE BTK előtt, a rendőrök pedig mindenkit fölszólítottak, hogy távozzanak az úttestről, a diákok nagy része bement az ELTE BTK épületébe.

  • A tüntető diákok az ELTE BTK egyik épületében szóródtak szét. Nem fértek ugyanis be egyetlen terembe, így nincsenek már együtt. Fórumokat tartanak, tudósítónk szerint a hangulat tüzesebb mint délelőtt volt.

  • Kettős rendőrsorfal áll az Éhségmenet előtt az Alkotmány utcában, így 15-20 méterre tudtak csak eljutni a Kossuth tér közelébe. Az utca fölött valakik egy molinót feszítettek ki a következő felirattal: "Köszöntjük a szoci hataloméhség menetét". Ezt többen le akarják tépni, de a rendőrök miatt nem tudnak a közelébe jutni. Az Éhségmenet soraiban egyébként egy 20-30 fős csoport is vonul MSZP-s zászlókkal és feltűnt Török Zsolt is.

  • Az ELTE BTK Múzum körúti épületébe beözönlő tüntetők nem férnek el. Már megtelt egy 200 és 150 fős előadó, de egy nagyobb csoport még mindig a folyosón rekedt és helyet keres magának.