Vádat emeltek Gergényiék ellen 2006 miatt

2013.02.11. 12:32
Elöljárói intézkedés elmulasztása, parancs iránti engedetlenség, ilyen címeken emelt vádat a 2006 őszi események miatt a Központi Nyomozó Főügyészség 14 rendőr ellen. Bíróság elé állítják Gergényi Pétert, Bene Lászlót, Dobozi Józsefet is.

Befejezte a 2006 őszi események vizsgálatát a Központi Nyomozó Főügyészség Debreceni Regionális Osztálya. Az ügyészség hétfői közleménye szerint a vizsgálat eredményeképp 14 olyan ember ellen emeltek vádat, akik a rendőség hivatásos állományába tartoztak, vagy tartoznak még ma is. A vádiratot pénteken nyújtották be a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsához.

A ma már nyugállományú rendőr ezredes, Majoros Zoltán, a tévészékház rendőri védelmének műveletirányítója ellen elöljárói gondoskodás elmulasztása a vád. Az ügyészség szerint tudta, hogy a tévét védő, fővárosba rendelt Baranya megyei csapatszolgálati század védőfelszerelése hiányos, többeknek nem volt pajzsa, sisakja, mégsem tett semmit, nem próbálta pótolni a hiányt, pedig a feltételek adottak voltak.

Mittó Gábort, a Szabadság tér helyszíni parancsnokát parancs iránti, jelentős hátrány veszélyével járó engedetlenség bűntettével vádolják. Gergényi Péter, az akkori budapesti rendőrkapitány ellen
elöljárói intézkedés elmulasztásának bűntette miatt emeltek vádat. Ezért a bűncselekményért a Büntető törvénykönyv szerint akár öt évig terjedő szabadságvesztést is ki lehet szabni.

A helyszínparancsnok az ügyészségi közlemény szerint azzal követett el bűncselekményt, hogy nem végezte el feladatait, nem jelentett elöljárójának az őt akadályozó körülményekről, nem irányította, nem koordinálta a székházban lévő rendőri erőket. Gergényi Péter pedig a vád szerint tudott kialakult zűrzavarról, tisztában volt vele, hogy helyszínparancsnoki kötelezettségeit Mittó nem teljesítette, mégsem váltotta le az alkalmatlanná vált embert. Az ügyészség szerint ennek a következménye volt, hogy a tévészékházbál felmorzsolódtak a rendőri erők, több rendőr megsérült.

Bene László volt országos főkapitány ellen két rendbeli elöljárói intézkedés elmulasztásának bűntette miatt emeltek vádat. Őt egyrészt azért állítják bíróság elé, mert nem indított felelősségre vonásra irányuló eljárásokat, tényfeltáró vizsgálatot, másrészt pedig azért, mert eltűrte, hogy a Rendészeti Biztonsági Szolgálat emberei nem viseltek szolgálati azonosító jelvényt.

Dobozi József rendőr vezérőrnagy, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat volt parancsnoka ellen 4 rendbeli, részben folytatólagosan elkövetett elöljárói intézkedés elmulasztása miatt emeltek vádat. Az ő bűnlajstromán van az ügyészség szerint, hogy ő is eltűrte október 23-án a jelvény nem hordását, hogy a tévészékház ostroma után nem vonta felelősségre mulasztó alárendeltjeit.

Az ügyészségi közlemény felsorolásában szerepel az is, hogy a Rendészeti Biztonsági Szolgálatnál csak azokban az ügyekben rendeltek el fegyelmi vizsgálatot, amelyekben vádemelés is volt. Dobozi az ügyészség szerint bűncselekményt követett el azzal is, hogy nem indított vizsgálatot a gumilövedékek, könnygázgránátok bevetésével kapcsolatban. "Így utóbb azok alkalmazásának jog-és szakszerűsége már egyáltalán nem, vagy nehezen igazolható" - áll a közleményben, amely teljes név helyett csak kezdőbetűkkel említi a rendőri vezetőket.

A Központi Nyomozó főügyészség a rendőri parancsnokok felelősségének tisztázása végett megvizsgálta azokat a bűnügyeket, amelyek rendőri bántalmazás miatt indultak a Budapesti Nyomozó Ügyészségen. Miután összesen 190 ügy iratait felülvizsgálták, összesen 10 ügyben emeltek vádat elöljárói intézkedés elmulasztása miatt. Az ügyészség szerint a Rendészeti Biztonsági Szolgálat parancsnokai látták, hogy alárendeltjeik embereket bántalmaznak, de ezt nem akadályozták meg, és később nem is jelentették.

A 2006. szeptember 19-21. közötti eseményekkel összefüggésben B. S. rendőr őrnagy, K. A. rendőr főtörzszászlós, R. K. nyugállományú rendőr főtörzszászlós, L. S. rendőr őrnagy, D. J. rendőr főtörzszászlós, míg a 2006. október 23-án történt eseményekkel összefüggésben M. L. rendőr törzszászlós, B. A. rendőr főtörzszászlós, P. T. rendőr alezredes ellen emeltek vádat.  K. L. nyugállományú rendőr alezredes ellen, aki a Budapesti Rendőr-főkapitányság Központi Gépkocsizó Járőrszolgálati Osztály bevetési egységének volt a parancsnoka, ugyancsak elöljárói intézkedés elmulasztása miatt emeltek vádat.