Két államtitkár is bukik

2013.02.12. 13:33 Módosítva: 2013.02.12. 16:37
Nagy átalakítást hajt végre Balog Zoltán az Emberi Erőforrások Minisztériumában. A tárca szakállamtitkárságai közül kettőben, és a parlamenti államtitkárságon lesz a vezető személyét érintő változás. A nagy vesztes L. Simon László, az eddigi kultúráért felelős államtitkár lesz, leváltása után helyét Halász János, eddigi parlamenti államtitkár foglalhatja el. Változás lesz az oktatás területén is: kettévágják Hoffmann Rózsa feladatköreit. Állítólag maga Hoffmann kérte, hogy így legyen.

Komoly felfordulás lesz a közeli hetekben az Emberi Erőforrások Minisztériumában. Balog Zoltán a legtöbb közigazgatási szakágat összefogó tárcánál több államtitkár szerepkörén változtat.

Úgy tudjuk, Orbán Viktor miniszterelnök már hivatalba lépése idején kérte Balogtól, hogy változtasson a tárca parlamenti képviseletén. A Halász János parlamenti államtitkár személyére vonatkozó kérés a nagy átrendezés keretében a közeljövőben valósulhat meg.

Az Index információi szerint Halász a parlamenti államtitkárság éléről átkerül majd a kultúráért felelős államtitkárságra, ahol L. Simon László helyét veheti át.

L. Simon László menesztésének hírét az államtitkár sajtóosztályán - a szokásos fordulattal - sem cáfolni, sem megerősíteni nem akarták. A minisztérium kedd délután annyit közölt: a tárcával összefüggő valamennyi személyi változásról pénteken tart sajtótájékoztatót Balog Zoltán miniszter.

Információink szerint az államtitkár is csak hétfőn tudta meg Balog Zoltán miniszter döntését.

Az MMA győzte le L. Simont

Már a hétvégén feltűnő volt ugyanakkor, hogy a múzeumi negyed sajtótájékoztatóján nem az államtitkár, hanem a miniszter jelentette be a terveket. Miközben a projekt előzményeit mindig a kulturális államtitkár, így legutóbb Szőcs Géza, L. Simon elődje prezentálta.

A sajtóosztályon hangsúlyozták, hogy az államtitkár nem mondja le a következő napokra bejelentett programjait.

L. Simon leváltása mögött a Magyar Művészeti Akadémiával való konfliktusa állhat, írta kedden a Népszabadság. A kormány a Fekete György vezette művészeti szervezetet olyan jogokkal és annyi pénzzel látta el, hogy  kulturális tárca csak árnyék lehet mögötte.

Úgy tudjuk, hogy L. Simon igyekezett visszaszerezni a tárcájától elvándorló jogokat, és olyan döntéseket is hozott, amelyek enyhítették a kormányzatilag élezett kultúrharcot. Így például pénzt juttatott a független színházaknak.

Ugyanakkor karrierpolitikusként megszavazott minden, saját tárcáját is érintő törvényt is, például a KÖH feloszlatását, az MMA alkotmányba foglalását. L. Simon Lászlót alig nyolc hónapja nevezték ki posztjára.

Úgy tudjuk, hogy a parlamenti államtitkári posztra Balog első körben Gulyás Gergely képviselőt kérte fel parlamenti államtitkárnak, ő azonban nem vállalta a posztot.

Hoffmanntól elveszik az egyetemeket

Változás lesz az oktatási reform végrehajtását levezénylő oktatási szakterület irányításában is. Az Origó értesülései szerint a döntés értelmében a jövőben külön felsőoktatási és külön köznevelési államtitkára is lesz a minisztériumnak. Az emberierőforrás-miniszter így a nagy ellenállást kiváltó, és Hoffmann Rózsa renoméját leginkább rontó területet tervezi elvenni az államtitkártól. Hoffmann Rózsa eddig az oktatás teljes vertikumát irányította, de hamarosan csak az érettségiig tartozik alá az oktatáspolitika.

Továbbra is Hoffmann Rózsa felügyelné a köznevelési területet, a felsőoktatási szakterület irányítására viszont Klinghammer Istvánt, az ELTE egykori rektorát kérik fel – tudta meg a Népszabadság.

Hoffmann kedden tartott volna sajtóbeszélgetést. Ez az esemény azonban elmaradt, helyette egy sajtóközleményt osztottak ki az újságíróknak. Eszerint Hoffmann Rózsa maga kérte a két terület szétválasztását, és az ő kérésére kerestek államtitkárt a felsőoktatés területére. Hoffmann - aki maga nem jelent meg az eseményen - a szöveg szerint várja a jó együttműködést Klinghammer Istvánnal.

Klinghammer szerint a tüntetők nem érettek az értelmiségi pályára

Őt 2000-ben az ELTE rektorává választották, tisztségét 2006-ig töltötte be. 2005-ben megválasztották a Magyar Rektori Konferencia elnökének. Hétfőn a diáktüntetésekkel kapcsolatban az MTV Híradójának azt nyilatkozta, hogy „mindig vannak olyan forrófejűek, akik úgy érzik, ez egy jó hecc. Nem bántó szándékkal, de megjegyezhetném, hogy talán kicsit éretlenek is ahhoz, hogy értelmiségi pályára készüljenek, és egyetemre járjanak”.

Az új parlamenti államtitkárral és a közigazgatási államtitkárral együtt a felsőoktatás leválasztása után már tíz államtitkári rangú beosztottja lesz az emberierőforrás-miniszternek.

A tervvel kapcsolatos véleményéről megkérdeztük Hoffmann Rózsa államtitkárságát is, de egyelőre nem kaptunk választ.  • Tippek
  • Babaváró hitel