Halász és Varga vagyonbevallása is sántít

2013.02.12. 09:16

Nem csak Zsiga Marcell fideszes országgyűlési képviselő, hanem Halász János és Varga Mihály vagyonnyilatkozatában is vannak nehezen magyarázható elemek – írja a Blikk. Varga Mihály később jelezte, hogy esetében minden magyarázható.

Mint azt korábban megírtuk, Zsiga Marcell úgy vett egy negyvenmilliós házat, hogy a tavalyi vagyonnyilatkozata alapján erre nem volt pénze, az idei alapján meg nem keresett annyit, hogy egyszer csak tudjon egy ilyen ingatlant vásárolni. Azt Zsiga elismerte, hogy az októberben vett ház 40 millióba került, de ebből csak húszat fizetett ő, a többit a felesége állta. A húszból 10,5 már régebbről megvolt (ez szerepelt a 2011-es vagyonbevallásában is), a másik 10 milliót pedig a fizetéséből év közben megspórolta. Erre számításaink szerint nem lett volna lehetősége.

A Blikk szerint Halász János emberi erőforrás államtitkár vagyonnyilatkozata is gyanús: egy év alatt 31 millió forint adósságot tudott le, holott államtitkári és képviselői fizetése nettó 900 ezer forintra tehető, így ha semmit nem költ, akkor sem tudott volna 11 millió forintnál többet adósságtörlesztésre fordítani. Az államtitkár tavaly nem vált meg egy ingatlantól sem, megtakarításai pedig alig változtak.

A lap szintén kérdésesnek találta, honna tudott Varga Mihály IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter fél év alatt 6,5 millió forintot megtakarítani úgy, hogy mindeközben a fizetése csak 5,9 millió forint volt. Varga Mihály titkársága a Blikknek és lapunknak is jelezte, hogy örökölt, és innen a különbség.