Kihúzzák a felsőoktatást Hoffmann Rózsa alól

2013.02.12. 11:46 Módosítva: 2013.02.12. 11:48

Hoffmann Rózsa lefokozása lehet a kormány válasza a felsőoktatási reformok és az azokhoz kapcsolódó kormányzati kommunikáció kudarcára – írja az Origo.

A híportál értesülései szerint a kormány külön államtitkárt nevezne ki a felsőoktatás élére, Hoffmann Rózsa pedig eldönthetné, hogy marad közoktatási államtitkár, vagy lemond a székéről. Ez egyben az oktatásért felelős államtitkárság kettéválasztását is jelentené közoktatási és felsőoktatási ágra.

A felsőoktatási államtitkár valószínűleg két egyetemi rektor közül kerülhet ki, de erről még nem született végleges döntés. A tervek szerint Maruzsa Zoltán továbbra is megtartaná felsőoktatási helyettes államtitkári pozícióját, míg a korábban már lemondott, de később egy Balog Zoltánnal kötött megállapodás révén mégis a székében maradt Gloviczki Zoltán is közoktatási helyettes államtitkáként folytatná.

Nem Rózsával van a baj

Kormánypárti források szerint nem Hoffmann Rózsa a hibás azoknak az intézkedéseknek a népszerűtlenségéért, amelyek ellehetetlenítették a helyzetét. Az államtitkár nevével összeforrt röghöz kötés, a keretszámok megvágása és a felsőoktatás forráselvonásai nem az ő, hanem a miniszterelnök és az NGM kezdeményezésére történtek, azonban az ezek nyomán kitörő elégedetlenségnek ő lett az elsődleges céltáblája.

Mivel ezt a legtöbben a kormányzati körökön belül is méltányolják, ezért Hoffmann változatlanul élvezi a kormányfő támogatását, de a konfliktusokkal terhelt felsőoktatás területét várhatóan elveszik tőle – olyan ötlet is felmerült, hogy a felsőoktatás élére kormánybiztost nevezzenek ki, de ezt végül elvetették, mivel azt sugallta volna, hogy „nagy baj van a területen”.

Hoffmann leváltása a további tárgylásokat is megkönnyíthetné a felsőoktatás területén: a korábban gimnáziumi igazgatóként dolgozó államtitkár sem az egyetemistákkal, sem a rektorokkal nem találta meg a hangot, ezért sok esetben negligálták az egyeztetések során, vagy más kormányzati tárgyalópartnert találtak, például Navracsics Tibor, később pedig Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter személyében.

Egyelőre nem vehető biztosra, hogy Hoffmann elfogadná a felajánlott közoktatási államtitkár posztot, mivel korábban azt nyilatkozta, hogy amennyiben a miniszter és a kormányfő megvonja tőle a bizalmat, akkor inkább lemond.