Megsegítik a halódó főiskolákat

2013.02.12. 12:50 Módosítva: 2013.02.12. 12:51

Az Emberi Erőforrások Minisztériumas k isegíti a bajba jutott főiskolákat és egyetemeket, köztük a Kecskeméti Főiskolát is, közölte a tárca. A minisztériumban éppen az egyes felsőoktatási intézmények helyzetéhez és adottságaihoz igazodó költségvetési többlettámogatás biztosításán dolgoznak.

A február 7-én tartott Felsőoktatási Kerekasztal után jelentették be, hogy segélyalap jön létre a finanszírozási gondokkal küzdő felsőoktatási intézmények megsegítésére. Az erről szóló javaslatot a tárca hamarosan a kormány elé terjeszti. Minden egyes felsőoktatási intézménnyel külön fognak megállapodásokat kötni.  Ezekben a megállapodásokban az egyetemek és főiskolák vállalják, hogy mit tesznek a finanszírozási gondok megoldásáért, olvasható a minisztérium közleményében.

Danyi József, a Kecskeméti Főiskola rektora a baon.hu -nak adott interjúban hétfőn azt mondta: az elvonások miatt augusztus elejéig tart ki a Kecskeméti Főiskola költségvetése. A rektor azt mondta: eddig minden pénzt, amit lehetett, a főiskola takarékos működésére költöttek. Nyolcról háromra csökkentették a szolgálati autók számát, megszüntették a szolgálati telefonok jó részét, és már 2011 eleje óta nem kap cafetériát kb. 500 dolgozó.

Az intézményben 23 olyan kollégának mondtak fel, akik még nem nyugdíjasok, illetve nem határozott idejű szerződéssel dolgoztak. Ezen kívül negyven emberrel kellett közölniük, hogy nem tudják tovább foglalkoztatni őket, amikor határozott idejű szerződésük lejár vagy elérik a nyugdíjkorhatárt. Mindezek az intézkedések sem voltak elegendőek ahhoz, hogy az intézmény működőképességét a nyárnál tovább fenn tudják tartani.