A sütemények is elégtek a kocsiban

2013.02.13. 10:57 Módosítva: 2013.02.13. 13:59
Lezárult a nyomozás Eva Varholikova-Rezešová szlovák milliomosnő ellen, aki tavaly augusztusban a szakértői vélemények szerint négy halálos áldozatot követelő balesetet okozott. A baleset utáni vallomásában tagadta, hogy ivott, állítása szerint elaludt. Három és fél hónappal később meggondolta magát, már azt állította, hogy még csak álmos se volt, viszont a baleset után a feje tetején álló BMW terepjárójában, pár méterre áldozatai lángoló Fiatjától belehúzott egy vodkásüvegbe. De a szakértők szerint még ez se magyarázza meg véralkoholszintjét. A szakértői vélemények szerint a baleset még akkor is elkerülhető lett volna, ha Rezešová százötvennel megy. De 175-185 km/h-val száguldhatott.

Szerdán iratismertetéssel zárult az Eva Rezešová szlovák milliomosnő okozta tavaly augusztusi közúti baleset nyomozása. Értesüléseink szerint a rendőrség vádemelési javaslattal küldi meg az iratokat az ügyészségnek. Ebből az alkalomból a baleset óta először megszólal az áldozatok – két házaspár - egyik rokona is, aki szüleit és keresztszüleit vesztette el a balesetben.

„Családunk hosszú ideig tartózkodott a nyilvános megszólalástól. Úgy gondoltuk és gondoljuk, hogy az igazságszolgáltatás feladata, hogy az igazságot kiderítse, nekünk evvel nem kell legyen teendőnk” – mondta M. György. „Ugyanakkor ez egy folyamatos feszültség mindannyiunkban. Ismerősök, környezetünk folyton azt kérdezi az egyes hírek kapcsán, hogy miért nem reagálunk, miért nem közöljük az általunk ismert tényeket, miért nem cáfoljuk a megjelent állításokat” – mondta M., akit a gyanúsított ügyvédje arra kért, hogy „tartózkodjon a hangulatkeltő megnyilvánulásoktól”.

Elkerülhette volna

A baleset 2012. augusztus 21-én, kedd hajnalban, 4:45 perckor történt. A törvényszéki szakértő megállapításai szerint Rezešová BMW X5-ös terepjárója 165-175 km/h-ás sebességgel ütközhetett a 98-103 km/h-ás sebességgel haladó Fiat Puntónak. Az ütközés miatt a Fiat 135-145 km/h-ás sebességre gyorsulva kipördült, és nekiütközött a 90 km/h-ás sebességgel haladó kamionnak.

„A szakértői vizsgálatok felállították az összes lehetséges fizikai modellt a két gépjármű mozgására vonatkozóan és egyértelműen megállapítják, hogy ha Rezešova csak 150 km/h sebességgel haladt volna, akkor egy fékezéssel biztosan elkerülhette volna az ütközést. Ehhez képest még az ütközéskori sebessége is 170 km/h óra volt” – mesélte M. A szakértői vélemény „objektíven értékelhető adatok” hiányában két szélsőértékre vonatkozóan végezte el az ütközés előtt történtek rekonstrukcióját. Megállapításai szerint abban az esetben, ha a Fiat folyamatosan a belső sávban haladt, a baleset idején Rezešovának már több száz méterről látnia kellett volna, így elegendő ideje lett volna megakadályozni a balesetet.

Eva Varholiková Rezešová
Eva Varholiková Rezešová

Ha a Fiat vezetője közvetlenül az ütközés előtt, 1,9-2,3 másodperccel a karambol előtt váltott sávot, akkor a sávváltás kezdetén 47.53 méterre lehetett tőle a BMW. Ebben az esetben minden körülményt figyelembe véve a szakértő szerint Rezešovának 0,4-0,5 másodperce lehetett volna az autója lassítására. Vészfékezéssel 148-152 kim/h-ás sebességről, lassító fékezéssel pedig 136-140 km/h-ás sebességről lassíthatta volna le a kocsiját a Fiat haladási sebességére. De ekkor a szakértő szerint 175-185 km/h-ás sebességgel haladhatott.

„Szakértői véleményben megjelent tanúvallomás és információk szerint Rezešova villogó reflektorral 180km/h körüli sebességgel közeledett szüleink és keresztszüleink autója felé. Nem tudom megítélni, hogy egy ilyen cselekedet közúti veszélyeztetésnek minősülne-e” – mondta M..

Elaludt, nem ivott, ivott, nem aludt

A baleset után Rezešová azt mondta a kiérkező rendőrnek, hogy vezetés közben elaludt. A rendőr megszondáztatta, és mert a szonda 0,9 mg/l alkoholos befolyásoltságot jelzett, el is fogta.

December 10-én, a baleset után három és fél hónappal tett hivatalos vallomásában Rezešová lényegesen másként mesélte el a történteket, mint ahogy azt a helyszínelő rendőr szerint közvetlenül a baleset után tette.* Ebben már tagadta, hogy elaludt volna, állítása szerint még csak álmos se volt. Emlékei szerint „nagyjából a megengedett sebességgel” közlekedett. A balesetben az ő autója felborult, a másik attól pár méterre lángolva égett.

Decemberi vallomása szerint ezek közt a körülmények közt „sokkos állapotban megláttam a folyadékkal teli üveget, utána nyúltam és néhány nagy kortyot ittam belőle”. Csak ezután érezte meg, hogy az üvegben alkohol volt, ezért abbahagyta az ivást és visszazárta az üveget, amit az autóban hagyott, ő maga pedig a kitört hátsó szélvédőn át kimászott a feje tetején álló autóból.

Rezešová vallomása a sajtóhoz is eljutott. „Ez volt az utolsó csepp a pohárban” – mondta M.. „Rezešová balesetkori vérvételi jegyzőkönyve azt tartalmazza, hogy utoljára a baleset előtti napon fogyasztott alkoholt, bort és sört. Ehhez képest megdöbbenéssel olvastuk, hogy Rezešová decemberi vallomása szerint a baleset után fogyasztott alkoholt. Amíg a szüleink égtek az autóban, ő vodkázott? Keresztanyám még ki tudott menekülni az autóból saját erejéből, ám mire az autón kívül a ruhák elégtek rajta, olyan súlyos égési sérüléseket szenvedett, hogy nem élhette túl. Folyton az jár a fejünkben, ha valaki megpróbálja eloltani, még mindig köztünk lehetne.”

A számok mást mutatnak

Rezešovától a baleset után kétszer is vért vettek, 6:40-kor és 8:15-kor. A vérvételkor tett vallomásában azt mondta, hogy az előző nap délben ivott két deci bort és 1 deci sört. A két vérmintából viszont 1,25, illetve 1,22 g/l alkoholt mutattak ki. Ez alapján, ha valóban az előző nap délben fogyasztott utoljára alkoholt, akkor annak összesen 213 gramm etilalkoholt kellett tartalmaznia – ez 2,1 liter bor vagy csaknem 5 liter sör elfogyasztását feltételezi.

Ha csak a vallomásában megjelölt mennyiségű italt fogyasztotta volna, másnap hajnalban a vérében nem mutathattak volna ki alkoholt – a két deci borban és az egy deci sörben legfeljebb 28 gramm etilalkohol lehetett, és a szervezet óránként átlag 7-10 gramm alkoholt tud lebontani. Azaz, négy órával a fogyasztás után már nem lenne kimutatható ekkora mennyiség.

A szakértők megvizsgálták a decemberi vallomásban vázoltakat is. A kocsiban talált Absolut vodka hétdecis üvegében még pontosan 600 ml volt, tehát csak egy deci hiányzott belőle. „Ez közel sem elég, hogy a szervezetében mért magas alkoholszintet előidézze, e szerint tehát még ha a tetejére fordult autóban itta is meg az 1 dl vodkát, már előtte is ittas kellett hogy legyen” – mondta M., és a szakértő véleménye meg is erősíti véleményét.

A birtokunkba került dokumentum alapján ha kizárni nem is lehet a ráivást, a helyszínen talált üvegből hiányzó mennyiség nem magyarázza meg a mért alkoholszintet. Az 1,25 g/l-es véralkoholszinthez legalább 1,9 deci vodkát, magyarán kétszer annyit kellett volna innia. Egészen pontosan egy deci, az üvegen feltüntetett adatok alapján decinként 32 gramm etilalkoholt tartalmazó vodka elfogyasztása 115 perccel a vérvétel „48 kg testsúlyú felnőtt nő esetén legfeljebb 043-0,46 g/l (ezrelék) véralkohol-koncentrációt eredményez”, áll a jelentésben.

Generációkon keresztül viszik

„Tavaly augusztusban a gyanúsítottnak erős légúti megbetegedései voltak ezért szedett vallomása szerint rengeteg gyógyszert. Alkoholon kívül morfint és kodeint találtak Rezešova szervezetében. Ezek a heroin tipikus bomlástermékei, de okozhatják gyógyszerek is” – mesélte M.. Rezešovától a baleset napján kétszer vettek vizeletmintát, reggel 7:10-kor és délután 15:50-kor. Az első vizeletmintából 2,39 g/l alkoholt mutattak ki. Mindkét mintában kimutattak ópiátokat, az I. jelű mintából 475 ng/l morfint és 1288 ng/l kodeint, a II. jelű vizeletmintából 414 ng/l kodeint. A morfin és a kodein akár heroin bomlásterméke is lehetett. A szakértői vélemény szerint az ópiátok, amíg kifejtik a hatásukat, a vérből is kimutathatók, Rezešová vérmintájából viszont nem tudtak kimutatni kábítószert.

December 10-i vallomásában Rezešová több gyógyszert is felsorolt, amelyeket állítása szerint a baleset idején szedett. Ezek közül ópiátot egyik sem tartalmaz, alkoholt pedig az orvosszakértő szerint csak olyan csekély mennyiségben, hogy az a gyanúsított „vérének etilalkohol-koncentrációját érdemben nem befolyásolta”.

„Mindenszentekkor szüleim, keresztszüleim sírjánál találkoztam egy távoli rokonunkkal. Ő mondta, hogy »Fiam, ez olyan tragédia, amilyenek a háborúban voltak«. Ebben a tragédiában elvesztettük szüleinket, keresztszüleinket, gyermekeink pedig nagyszüleiket veszítették el. Ezzel nőnek fel, együtt vártuk őket kora reggel, anyám előző este telefonált a kislányomnak, hogy mit sütött, de a sütemények is elégtek a kocsiban. Egy életen keresztül, generációkon keresztül visszük ezt a feldolgozhatatlan tragédiát” – mondta M.

* Az eredeti cikkben tévesen írtuk, hogy Rezešová két vallomást tett. Ügyvédje tájékoztatása szerint csak december 10-én tett vallomást. Az, hogy a baleset után mit mondott, a helyszínre elsőként kiérő rendőr vallomásában szerepelt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport