Csak az éhségmenetet lehet cukkolni a Kossuth téren

2013.02.13. 15:57

A hétfőn a Parlamenthez érkező Éhségmenet nevű, a fél országon átmenetelő rendezvény résztvevőit hatalmas, a villanyoszlopok közé feszített molinó fogadta, "Köszöntjük a szoci hataloméhség menetét!" –  felirattal.

A Város szíve blogon héfőn este megjelent, a molinó kifeszítésekor készült fotókon az látszik, hogy az alpintechnikai cég munkatársai a térfigyelő kamerákat beállító rendőrökkel közös létrát használnak, amit a Házőrség tagjai a közvetlen közelből figyelnek.

Az eset Kubatov Gábort, a Fidesz pártigazgatóját is megörvendeztette, aki az autójából készített fotót kiposztolta a Facebook-on, és a nap fricskájának nevezte a feliratot. Kedden a békemeneteket és a Gyurcsány Ferenc illetve Bajnai Gordon elleni médiakampányt szervező Civil Összefogás Fórum (CÖF) vezetője, Csizmadia László elismerte, hogy szervezet helyezte ki a molinót. Csizmadia a Népszabadságnak elmondta,  hogy „egyfajta flashmobként” helyezték el a molinót., amihez nem kértek engedélyt.

Az eseten felbátorodva szerdán kora délután a Milla aktivistái is megpróbáltak egy molinót ugyanoda elhelyezni, "Az ország házon kívül van!!!" – felirattal. A szervezet Facebook-oldalán olvasható beszámoló szerint azonnal megjelent a Házőrség parancsnoka, és közterületfoglalási engedélyt kért az aktivistáktól, majd rendőrt hívott, akik igazoltatni kezdték őket.

Az Országgyűlés műszaki igazgatója azt kérte, hogy a Milla aktivistái írjanak e-mailt az Országgyűlés gazdasági főigazgatóságára, hogy kitehessék a molinót. Azt ugyanakkor elismerte, hogy a CÖF-nek hétfőn nem kellett email-t írnia, mert akciójukról Kövér László házelnök is tudott. Később ezt a kijelentését megváltoztatta, és közölte, hogy annak a cégnek, amely hétfőn függesztette ki az éhségmenet résztvevőin gúnyolódó feliratot, tízszeres közterület-használati díjat kell majd fizetnie.

Az aktivisták nevében Simándi Szelim levelet írt Bakos Emilnek, az Országgyűlés  főigazgató-helyettesének, amelyben egyrészt engedélyt kért a molinó kihelyezésére,  valamit kére, tájékoztassák az elbírálás szempontjairól.

Az Index úgy értesült, hogy a Milla aktivistáitól az Országgyűlés hivatala százezer forint nagyságrendű közterület-használati díjat kér a molinó kihelyezéséért.

A vonatkozó jogszabályokból nem következik, hogy a Kossuth ttéren vagy más közterületen bárki bármilyen feliratot kedve szerint kifüggeszthet, az viszont igen, hogy az ilyen kérelmeket azonos mércével, pártatlanul kell elbírálni.